SADECE İŞE YARAMAZ ÇALIŞANLAR MI VAR?

Ben seanslarımda ‘’EKİP YÖNETİMİ VE LİDERLİK ‘’ konusu gündeme geldiğinde bir grafik çizerim.

SADECE İŞE YARAMAZ ÇALIŞANLAR MI VAR?

Ekibinize liderlik etmek istiyorsanız onları anlamak ve nasıl motive olduklarını öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için farklı Davranış Modeli Testlerini kullanabilirsiniz. Ben DISC Davranış Modeli Anketini öneriyorum. Bir örneğini yorumlara ekliyorum. İnceleyebilirsiniz.

Bu tip testler ve raporlar sonucundaki çıkarımların işletmeniz için çok faydalı olacağını aklınızın bir kenarında muhakkak bulundurmanızı tavsiye etmekle birlikte şimdi size çok pratik bir gruplandırma yönteminden bahsedeceğim.

Çalışanlarınızı 4 kategoriye ayırın. Bu kadar basit mi, dediğinizi duyar gibiyim.  Her insan kendine özgüdür. Sessiz, gürültücü,tembel,çalışkan,güleryüzlü,somurtkan,asabi,sabırlı…gibi sayısız tipleme ve bir o kadar da ara tip mevcuttur. Ayrıca cinsiyete göre de farklılıklar olabilir.

Haklısınız ancak ben çalışan ve ekip yönetimi bakış açısıyla insanları 4 kategoriye ayırmaktan bahsediyorum.

Ben seanslarımda ‘’EKİP YÖNETİMİ VE LİDERLİK ‘’ konusu gündeme geldiğinde bir grafik çizerim. Bu grafik General Electrics’in CEO’su Jack Welch tarafından oluşturulmuştur .

Y ekseni = performans = sonuçlar

X ekseni = değerler = uyum    anlamına gelir.                                

Bu resim için metin sağlanmadı

Burada 2 dereceli bir süreklilik açısından bakıyoruz. Yüksek performans ve düşük performans ile değerlere çok uymak ve değerlere az uymak.

İyi performans göstermeyen ve sürekli kötü ruh halinde olup düşük enerjisini etrafına yayan ekip üyeleri vardır. Bu kişiler grafiğimizin sol alt kısmında bulunurlar. Onlar ''işe yaramaz’’ kimselerdir.

Yöneticiler bu tarz çalışanlardan ‘’onları bir önceki yöneticiye veya insan kaynakları departmanına borçluyuz, şeklinde konuşurlar.

Grafiğin sol üst bölümünde, performansı ve sonuçları iyi olsa da davranışları zorlayıcı olup diğerleri ile anlaşmazlık yaşayan çalışanları görüyoruz. Bu kişilere iş sonuçlarında başarılı olsalar da sosyal yönden itici kişiler olduğu için ‘’yalnız kurtlar ‘’ diyoruz. Bu davranış modelindeki kişiler her şeyi en iyi bildiklerini düşünürler ve kimseyi dinlememe eğilimleri vardır.

Grafiğin sağ alt köşesindeyse işletme değerlerine çok iyi uysa da az verim alınan; neşeli komik ve herkes tarafından sevilen insanlar vardır. Etraflarına pozitif enerji yayarlar ve onlarla olmayı herkes tercih eder ve fakat iş performansları beklenenin altındadır. Onlara ‘’ çevresine mutluluk saçan insanlar’’ diyoruz.

Bir de her işletmede olması gereken ‘’yıldız çalışanlar ‘’ vardır. Çok sevilirler, sürekli işbirliği içindedirler ve performansları inanılmazdır.

Bu kavramlardan ve anlatımdan yola çıkarak; size şu tavsiyelerde bulunuyorum:

1)     Aynı grafiği siz de çizin lütfen

2)     Ekibinizi bu grafikteki bölgelere yerleştirin.

3)     Çevresine mutluluk saçan kişilere karşı sabırlı olun , iyi değerleri olan kişilerin performanslarını eğitim, koçluk ve ileri bildirimle geliştirmeniz ve yıldız çalışanlara dönüştürmeniz mümkündür.

4)     Yalnız kurtlara dikkat edin. Değerlerinde doğru olmayan bu kişilerin önce kendilerini sonra da ekibi olumsuz etkileme  ihtimalleri yüksektir. Ekibe uyum sağlamakta zorlanan bu kişileri yöneticilerin değiştirmesi kolay değildir. Ebeveynlerin zamanında gözden kaçırdığını yöneticiler olarak düzeltmeye çalışmak neredeyse imkansızdır. Şimdi bana içinizde şunu söylüyorsunuz : ‘’ Tüm ekip yalnız kurt olsun yeter ki işini düzgün yapsın !!! ‘’Yalnız kurtların diğer çalışanların motivasyonunu düşürüp performanslarını olumsuz etkileyeceğini hatırlayınız. Burada kendinize şu soruyu sorun lütfen; ekip içinde yalnız kurt olduğu olmasına rağmen mi yoksa yalnız kurt olduğu için mi başarılısınız?

5)     Yalnız kurtları ekipten çıkarma cesareti gösteren yöneticilerin ekiplerinin eskiye nazaran daha iyi performans gösterdiğine çok kez tanık oldum. Çevresine mutluluk saçanlar bu durumda aniden zincirlerini kırmaya ve kendilerini aşarak yüksek performans göstermeye başlarlar.

Siz de tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz , yorumlara yazabilirsiniz.

Hep Şen Kalın :)

Hepşen ÜLKER

MasterCOACH İşletme Koçu/ Yönetici Koçu