RADYO TRAFİK ANKARA’NIN KONUĞU: EGO GENEL MÜDÜRÜ NİHAT ALKAŞ

ANKARA'DA OTOBÜS SAYISI YETERLİ Mİ?

RADYO TRAFİK ANKARA’NIN KONUĞU: EGO GENEL MÜDÜRÜ NİHAT ALKAŞ

EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, Radyo Trafik Ankara'da “Ankara Konuşuyor” programında Elvan Palaşoğlu'nun sorularını yanıtladı.

 

Alkaş: “1 Temmuz'la birlikte yeni bir normalleşme dönemine girdik, 6 Eylül'le birlikte yüz yüze eğitim başladı. Kent hareketliliği arttı. Biz EGO olarak 6 Eylül'le birlikte 1265 Araç, 8024 Servisle Ankara'ya hizmet vermeye başladık.” açıklamalarında bulundu. Alkaş açıklamalarına şöyle devam etti:

 

GÖREVE GELDİĞİNİZDE ANKARA'DAKİ OTOBÜS SAYISI KAÇTI? BUGÜN NE DURUMDA?

2013 Yılından bu yana hiç otobüs alınmamış bir şehirdi Ankara. Ve 2013 Yılında 5 Milyon nüfusa sahip Ankara'da filo yaşımız 12.2 idi. Dünya genelinde bu ortalama sadece 6. Bu tabloyu değiştirmek için otobüs alımıyla ilgili süreci başlattık. Çok kısa süre içerisinde dış kredi bulduk. Ancak Belediye Meclisinde önce bu kredi alımı reddedildi. İkinci toplantıda kabul edildi.

 

ANKARA'DA OTOBÜS SAYISI YETERLİ Mİ?

2013 yılından bu yana otobüs alınmamış olması nedeniyle, otobüs sayımız yetersiz. 1547 adet otobüsümüz var. Önümüzdeki yıl 94 otobüs daha görevden çekilecek. Ve otobüs sayımız daha da azalacak. 2006 model 26 otobüsümüzü elektrikli hale getirip onları da Ankaralıların hizmetine sunacağız. Alınan yeni otobüslerimizle beraber 2022 Sonunda 1800'ün üzerinde bir otobüs sayısına ulaşacağız. 18 Ekim itibariyla 3 elektrikli otobüsümüz Ankara'da hizmete sunulacak. Öncelikle bu konuda deneyim kazanmamız gerektiğinden 3 otobüsle başlıyoruz. Buradan kazanılan deneyimle bu sayımızı doğal olarak arttıracağız.

 

ANKARA'DA GECE ULAŞIMI YENİDEN BAŞLAYACAK MI?

Gece ulaşımı, bizim dönemimizde kapsamı artan ve genişleyen bir uygulama. Ancak pandemi döneminde yeniden kaldırıldı. Biz otobüslerimizi ciddi bir şekilde temizliyor ve hijyen kurallarına uyarak taşımaya uygun hale getiriyoruz. Pandemi dönemi sona erdiğinde Ankara'da gece ulaşımı yeniden başlayacak.

 

BELEDİYE MECLİSİNDE ENGELLEMELERLE KARŞILAŞIYOR MUSUNUZ?

Bu soruya kendi alanımda cevap vermem gerekirse otobüs alımıyla ilgili dış kredi kullanacaksanız, meclisten onay almanız lazım. Meclis bir aylık bir gecikme yaşamamıza neden oldu. Ancak biz asıl sorunu ve zaman kaybını hazine bakanlığı onayının gecikmesi nedeniyle yaşadık. Mart ayında gönderdiğimiz onay başvurusuna Aralık ayında cevap aldık.

 

ÜNİVERSİTELERE GİDEN SEMT OTOBÜSLERİ GERİ GELECEK Mİ?

Ulaşımda öncelikle bilinmesi gerek şey paralel taşımacılık yapılmamalı. Çayyolu metrosu ve Sincan metrosu, Batıkent metrosuna entegre edilene kadar semt otobüsleri vardı. Ancak bu sisteme dahil olan Ümitköy metrosu da göreve başladığından semt servisleri kaldırıldı. Bu sistem dünyanın her yerinde aynıdır. Metro varsa otobüs olmaz, ücretsiz ring seferleri eklenir. Başkanımızın talimatıyla, metro hattı üzerinde olmayan üniversiteler için servisler planlıyoruz. İlk olarak Turgut Özal Üniversitesi ile başladık. Gölbaşında kampüsü bulunan üniversitelerle de görüşmelerimiz devam ediyor.

 

HAVAALANI METROSU İÇİN ÇALIŞMALAR NE DURUMDA

Havaalanı metrosu, başkanımızın seçim vaatleri arasındadır. Bizim yaptığımız çalışmalar kapsamında 2010 yılından sonra Ankara'da yapılan metrolar ulaştırma bakanlığına devredildi. 2018 Yılında Ulaştırma Bakanlığına havaalanı metrosu için bir talep iletilmiş ve 2019 Yılında da bu hat yapım planına alınmış. 30 Ocak 2020 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’yla yaptığımız görüşmede, havaalanı metrosu çalışmalarında ilerlediklerini ve bu hattı veremeyeceklerini bize ilettiler. Ayrıca Keçiören metrosunun, AKM'den Kızılay'a direkt olarak aktarmasız gelmesi 2022 sonunda olacak.

 

BİSİKLET YOLLARI NE DURUMDA?

Sürdürülebilir ulaşım çok önemli, gelişmiş ülkelerde önceliğin neye verileceği konusunda yapılan çalışmalarda öncelik yayalarda ve toplu taşımadadır. Otomobil ulaşımı en alttadır. Bisiklet yolları bizim için çok önemli. Avrupa İmar Bankası’ndan 65 Bin Euro'luk bir hibe aldık. Bu hibeyle 8 etaplık, 53,6 KM’lik bir bisiklet yolu ve bisiklet kampları inşa edeceğiz.

 

EGO ŞOFÖRLERİ İÇİN EĞİTİM POLİTİKANIZ NASIL?

2532 şoförümüzün eğitimi için üniversiteler ve belediyeler birliğinden yardım alarak, her konuda kapsamlı eğitimler yaptık. Bunu yaparken eğitimlerin sağlıklı geçmesi için tiyatrolu çalışmalarla bu eğitimleri destekledik ve şoförlerimiz kendilerini gördü. Yeri geldiğinde ceza uygulamasını da gündeme alarak, vatandaşlara hakaret eden, ters davranan şoförlere geçit vermiyoruz.

 

ANKARA'DA METROBÜS TAŞIMACILIĞI YAPILABİLİR Mİ?

Bununla ilgili bir alan projesi yürütüyoruz uygun görülmesi halinde bir aksiyon alabiliriz. Yenikent-Şehir Hastanesi, Şehir Hastanesi – Ulus ve Ulus - Karapürçek arasında 3 etap 45 KM’lik bir hat üzerinde benzeri bir uygulamaya çalışıyoruz. Farklı bir çalışmayı da Ümitköy-Sincan arası “korunaklı elektrikli otobüs taşımacılığı” projesi adı altında devam ettiriyoruz.

 

SİZE GÖRE ANKARA'DA ULAŞIM ANLAMINDA EN BÜYÜK SORUN NEDİR?

Raylı çözümler çok önemli. 64 KM raylı bir ağımız var. Bunu arttırmamız lazım. NATO Yolu'na uzaması planlanan bir projemiz daha var. Biz göreve geldiğimizde elimizde hazır bir proje yoktu. Şu an NATO Yolu projelendirilmesi devam ediyor. Aralık gibi bu proje tamamlamış olacak ve Ulaştırma Bakanlığına sunacağız. Dikmen-Kızılay için farklı bir proje çalışmamız daha var.

 

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI İÇİN ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

2002 yılından itibaran Avrupa Parlamentosu kararıyla bu hafta içerisinde bir gün otomobilin olmadığı etkinlikler yapılıyor. Valiliğimize gerekli yazıyı gönderdik. Yine bir pazar günü Ankara'da bir caddemizi trafiğe kapatarak farklı etkinlikler yapacağız.

 

ULAŞIMA ZAM YOK

Ankara'da ulaşıma zam yapılması konusunda başkanımızın net bir tavrı var. Kesinlikle zam yapılmasını onaylamıyor. EGO bugün zarar ederek çalışıyor ancak başkanımız kesinle zam yapılmasını istemiyor.