Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu tek tek açıkladı: Hangi faylar yıkıcı etkide?

HANGİ FAYLAR YIKICI ETKİYE SAHİP?

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu tek tek açıkladı: Hangi faylar yıkıcı etkide?

Karar Gazetesinin haberinde Maraş depremlerinin ardından fay hatları üzerine kurulu olan Türkiye'de hangi fay hatlarının bulunduğu, hangilerinin tehlike yarattığı oldukça merak ediliyor. Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken Türkiye'deki en tehlikeli fayları açıkladı. Prof. Dr. Kadıoğlu, "İlk olarak Doğu Anadolu Fayı… Onu daha sonra Kuzey Anadolu Fayı takip etmekte" dedi.

Birbirinden farklı fay hatlarının üzerinde bulunan Türkiye, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremlerle büyük hasar aldı. 50 Bine yakın can kaybının yaşandığı depremler, ülke genelinde büyük paniğe sebep oldu. Türkiye'de deprem üreten ve tehlikeli olan faylar bir hayli merak ediliyor.

TRT Haber'den Pınar Bıkım'ın haberine göre; Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, ilk olarak fayın ne demek olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Kadıoğlu, "Bir veya iki levha (kaya) parçasının kırılarak birbirine sürtünerek ayrılmasına fay denir ve ayrılma sırasında meydana çıkan enerjiye biz deprem diyoruz" ifadelerini kullanıp ardından ise Türkiye’nin neden bir deprem ülkesi olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

“Türkiye yaklaşık olarak bundan 80 milyon yıl önce bir okyanus ve üzerinde birkaç adacıktan oluşan bir konuma sahipti. Güneyinde Arap Levhası ve Afrika levhası kuzeye doğru okyanusun yitimi sonucu Anadolu levhası ile çarpışarak Doğu Anadolu fayını oluşturmuştur. Kuzeyde ise Avrasya levhası aynı okyanusun kuzey kolunu iterek Anadolu’ya güneyden çarparak Kuzey Anadolu fayını oluşturmuştur. Batıda ise Ege yitimine bağlı olarak Batı Anadolu faylarını oluşturmuştur. İşte bu üç büyük fay sistemi Türkiye’nin deprem ülkesi olmasına ve özellikle bu üç fay sistemindeki faylar 7’nin üzerinde deprem üreten özelliğe sahip olmuşlardır. Dünya üzerindeki bu kıtalar kaydığı sürece bu tür depremler Türkiye’de yaşanacaktır.

'SADECE ENERJİNİN NE ZAMAN AÇIĞIA ÇIKACAĞI BİLİNMİYOR'

Deprem üreten fay hatlarının yerleri biliniyor ve yıkıcı olanlar da kesin olarak biliniyor. Tek bilinmeyen bu fayların üzerinde sürtünmeden (sıkışmadan) dolayı toplanan enerjinin ne zaman açığa çıkacağıdır.”

Kadıoğlu’na göre 3 ana fay hattından en kompleksi ve en fazla enerji toplayabileni Doğu Anadolu Fayı… Onu daha sonra Kuzey Anadolu Fayı takip ediyor.

“Bunlar tehlikeli faylardır ve çok sayıda kolları vardır. Enerjileri, sürtünme hareketleri levhanın derinliği kadar yani iki kıtanın derinliği kadardır. O yüzden bunlar sürtündüğü zaman büyük enerji boşaltıyorlar. Büyük depremler oluşmasına neden oluyorlar. Bunların hepsi 7’nin üzerinde depremler üretebiliyorlar. Bu tür depremler yakındaki kırık hatlarını da etkileyebiliyor.”