Pişmanlık bizi daha iyi bir insan yapar.

Eylemsizlik pişmanlıkları eylem pişmanlıklarına göre daha uzun sürüyor.

Pişmanlık bizi daha iyi bir insan yapar.
Erkek kardeşim yıllar önce geçirdiği ve sadece birkaç kişinin hayatta kaldığı bir uçak kazasından sağ kurtulan şanslı kişilerden biriydi.
İnsanı ölüm tehlikesiyle yüz yüze getiren bu gibi kazalar, doğal afetler ya da hastalıklar kişiye “buna neden ben maruz kaldım” diye düşündürtmez; aksine bu durumdan sağ çıktığı için kişinin kendisini şanslı hissetmesini sağlarmış.

Gündelik yaşamımızda bol bol ürettiğimiz “keşke”lere ve pişmanlık duygusuna Pişmanlığın Gücü adlı kitabında alışılmadık bir bakış açısı sunan Daniel Pink diyor ki:

“Pişman değilim” diye övünmek değil; aksine neden pişmanlık duyduğumuzu farkında olmak önemli. Bu bizi, gelecekte benzer bir durum ortaya çıktığında aynı hataya düşme olasılığından kurtarır.

Pişmanlık bizi daha iyi bir insan yapar.

*

Her beş erkekten biri kariyer pişmanlığına sahipken, kadınlarda bu oran %12. Buna karşılık, kadınlarda aile pişmanlıkları daha fazla.

Yaşadığımız pişmanlıkların yaklaşık %95’i dışsal durumlardan ziyade, kendi kontrolümüz altında olan durumlarla ilgili.

Eylemsizlik pişmanlıkları eylem pişmanlıklarına göre daha uzun sürüyor.

*

Kimyacı, başarılı mucit, aynı zamanda Nobel ödülleri fikrinin sahibi Alfred Nobel’in şu hikayesi ilginç gelmişti; size de anlatayım:

1988 yılında bir sabah, Alfred Nobel, bir gazete ilanında kendi ölüm haberini görüyor. Sonradan, bir Fransız gazetecinin onu ölmüş kardeşi Ludvig’le karıştırması sonucu bu haberi yazdığı anlaşılsa da, mucidi asıl sinirlendiren şey farklı: Ölüm ilanının başlığı!

Diyor ki başlıkta: “Le marchand de la mort est mort.” Yani “Ölüm tüccarı öldü.”

Çünkü, haber, Alfred Nobel’in dâhi veya girişimci yanını görmezden gelip; patlayıcı kapsül, dinamit gibi insanların birbirini yok etmesine imkan veren araçları bulan kişi tarafına vurgu yapıyor.

Rivayet odur ki, Alfred Nobel pişmanlığını önceden öngörerek, ondan kaçınmak için bir adım atıyor. Bu ilandan sekiz yıl sonra, hazırladığı bir vasiyetnameyle, sürpriz şekilde servetini ailesine değil; kurduğu bir vakfa bırakıyor. İnsanlığa en büyük faydalarda bulunmuş olanlara verilen Nobel Ödülleri işte böyle doğuyor.

*

Pişmanlığı öngörmenin güçlü bir ilaç olduğunu söyleyen Daniel Pink, geçmişteki pişmanlıklarımızı ise dört gruba ayırıyor:

*Keşke terfi almak için daha çok çalışsaydım. Keşke daha çok egzersiz yapsaydım, dediğimiz "Temel Pişmanlıklar".

*Keşke kendi işimi kursaydım. Keşke ona çıkma teklif etseydim. Keşke daha çok risk alıp, daha çok yaşam deneyimi edinseydim, dediğimiz "Cesaret Pişmanlıkları".

*Eşimi aldattığım için pişmanım; keşke dürüst olup, ona ne kadar mutsuz olduğumu söyleseydim, dediğimiz "Ahlaki Pişmanlıklar".

*Keşke annemi ve babamı daha çok ziyarete gitseydim. O arkadaşımı arasaydım, dediğimiz "İlişki Pişmanlıkları".

*

Daniel Pink kitabını şu cümlelerle bitirmişti. Sözü size bırakırken, ben de onun cümleleriyle bitireyim:

Pişmanlık beni insan yapıyor. Pişmanlık beni daha iyi hâle getiriyor. Pişmanlık bana umut veriyor.
*

Damla Ömür Tantekin

Founder of D Strategy | Advisor |
damlatantekin.medium.com

Fotoğraf: Avrupa'nın en yüksek kum tepesi
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok