Önemli bir sorum var..

Şimdi tekrar sorayım bu kaosta haklı olan kim sizce?

Önemli bir sorum var..

Önemli bir sorum var..

Kendisi de bir cinsel saldırı mağduru olduğunu açıklayan bir kadın gazetecinin #metoo hareketi kapsamında yazı yazması ve cinsel saldırılarla ilgili haber yapmasının engellenmesi ayrımcılık mıdır?

Bu soru uzun süredir ABD'nin gündeminde. Kriz, 2018’de The Washington Post’un ünlü politika muhabiri F.Sonmez’in kendisinin de bir cinsel taciz mağduru olduğunu açıklaması sonrasında gazetesi Washington Post'un, kendisine kadına yönelik cinsel taciz/saldırı haberlerini ve ABD’de tüm hızıyla devam eden #metoo hareketi ile ilgili gelişmeleri yazı/haber konusu yapmasını yasaklamalarıyla başlamıştı. Gazeteci, “ayrımcılığa” uğradığı gerekçesiyle sesini yükselmiş ve olayı kamuoyu gündemine taşımıştı. Ayrıca, hakkında “istenmeyen bazı müstehcen fotoğraflarını genç bir kadına gönderdiğine dair iddialar bulunan erkek bir gazetecinin kendisine yasaklanan tarzda haberleri yapmaya devam etmesini de ayrımcılığın bir göstergesi olarak dile getirmişti.

Devamında F.Sonmez, Washington Post’u ve editörleri mahkemeye verdi. Davada, gazetenin eylemleri sonucunda olumsuz kişisel ve mesleki sonuçlara maruz kaldığını, cinsel taciz kurbanı olarak ayrımcılığa uğradığını iddia ediyordu. Ancak açılan dava mahkeme tarafından Mart 2022'de reddedildi ve hakim “haber medyası şirketleri, yalnızca gerçeği değil, aynı zamanda tarafsızlık görüntüsünü de koruyan politikalar benimseme hakkına sahiptir" dedi ve gazetenin ayrımcılık güdüsü ile hareket etmediğine dair görüş bildirdi. Bunun üzerine hem gazeteci hem de avukatı bunun kadın gazetecilere yapılan açık bir ayrımcılık olduğunu olduğunu ifade ettiler.

Konu akıllardan çıkmamışken taraflar arasında bu kez çok daha ateşli olaylar başladı. Olayı ikinci raunda taşıyan gelişmeler 1 Haziran 2022'de The Washington Post’un başka bir muhabiri (erkek) , D. Weigel'in cinsiyetçi bir paylaşımı retweet etmesiyle başladı. Tweet şöyleydi: "Every girl is bi. You just have to figure out if it's polar or sexual." (her kadın “bi” dir, yapmanız gereken bipolar mı biseksüel mi olduğunu anlamaktır)

F. Sonmez, meslektaşının cinsiyetçi ve kadını aşağılayan bu paylaşımı yeniden paylaşmasından duyduğu rahatsızlığı belirten bir tweet attı. Bununla da kalmayıp Washington Post gazetesini de tartışmaya çekerek “bunun gibi retweetlere izin verilen bir haber kuruluşunda çalışmak harika!” diye yazdı ve çalışma arkadaşının tweet’inin ekran fotoğrafını paylaştı. Cinsiyetçi tweete tepkiler yükselince W. Post erkek gazeteciyi sadece bir aylığına açığa alarak cezalandırdı. F.Sonmez, bunun bile kadına yönelik ayrımcılık olduğunu ifade eden paylaşımlar yapmaya devam etti.
Sonmez'in meslektaşına ilişkin paylaşımlarına devam etmesi üzerine Washington Post GYY'si S. Buzbee, Sonmez'in yaptıklarının gazetesinin çalışanların birbirine saygı ve eleştiri politikasının bir ihlali olduğunu belirtince işler iyice karıştı. Ve sonunda Sonmez'in işine son verildi. Olayın yankıları hala sürüyor..

Şimdi tekrar sorayım bu kaosta haklı olan kim sizce?

Prof. Dr. Çisil Sohodol

BAU Global