Nef Vakfı ve İhtiyaç Haritası'ndan 'Bir Destek, Bir Yuva' Projesi

Erden Timur: “Birbirimize dal olacağız”

Nef Vakfı ve İhtiyaç Haritası'ndan 'Bir Destek, Bir Yuva' Projesi

Türkiye’nin dört bir yanında devam eden yangınlar sonucu evini, işini, okulunu, geçim kaynaklarını kaybedenlere umut olabilecek yeni bir proje başlıyor. Nef Vakfı ve İhtiyaç Haritası tarafından başlatılan ‘Bir Destek, Bir Yuva’ projesiyle, yurt genelindeki afetten etkilenenlerinin, yaşam koşullarının yeniden kurulması ve geçim kaynaklarının sağlanması amaçlanıyor.

Türkiye’nin farklı noktalarında meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen yangın felaketinin yaralarını sarmayı hedefleyen ‘Bir Destek, Bir Yuva’ projesi, yangınların sönmesiyle birlikte her canlının yeniden yuvasına kavuşması, acıların paylaşılması için çalışmalara başlayacak. Orman yangınlarında kısmen ya da tamamen hasar gören evler; sera, çiftlik, ahır gibi üretim alanları; okul, sanat merkezi gibi ortak kullanım yerleri onarılarak yeniden hayata geçirilecek. Proje ilk olarak valiliklerin ve ilgili bakanlıkların yönlendirmesiyle;  www.afetharitasi.org adresinde yangın söndürme ve hasar tespit çalışmaları tamamlanan bölge ve köylerden başlayacak, diğer afet alanları da dahil edilecek. 

‘Bir Destek, Bir Yuva’ projesine katılmak için bireyler, www.birdestekbiryuva.com adresi üzerinden destekte bulunarak yangından etkilenenlerin yeniden yaşam alanlarının (ev yapımı, okul yapımı, ahır yapımı) ya da geçim kaynaklarının (koyun, keçi inek alımı vb) tesis edilmesine maddi katkıda bulunabiliyor. Kurumlar ise maddi destek sağlayabiliyor ya da ihtiyaçların üretimi için malzeme ve ürün desteğinde bulunabiliyor. 

Erden Timur: “Birbirimize dal olacağız”

Nef Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Toplumun bilincini ve gücünü birleştirecek Bir Destek Bir Yuva projesini hayata geçirebilmek için İhtiyaç Haritası ile afetin ilk günlerinden bu yana organize olduk. Devletin tüm organları ve vatandaşlar sahada seferber olmuş durumda. 7’sinden 70’ine herkes bu felaketin önüne geçebilmek için çaba sarf ediyor. Biz de ilgili kamu organlarının, bakanlıkların, AFAD’ın alan yönlendirmesiyle bu projeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Hepimiz duygusal olarak çok etkilendik ama fiziksel olarak yangından zarar gören tüm insanların ve canlılarımızın yaralarına merhem olmak istiyoruz. Birbirimize dal olmanın, bir arada tutunabilmenin önemini biliyoruz. Ormanlar tüm farklılıklarıyla bir arada olmanın dayanışmanın ve kardeşliğin doğadaki en büyük örneğidir. Hepimiz çok üzülüyoruz ama ormanın bize hatırlatması gereken dayanışma ve kardeşlik bilinciyle bu felaketi hep birlikte aşacağız. Umuyoruz başlattığımız bu çalışmayla büyük ve küçük demeden tüm yardımlarla el birliğiyle bu yaraları saracağız.” dedi. 

Orman yangınlarında kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm vatandaşların yangın söndürme ve acil kurtarma çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Erden Timur, “İlgili kamu kuruluşlarının tespitleri ve sahadaki arkadaşların gözlemlerine göre çok sayıda hasar gören yapı var. Kırsal ve köy alanları başta olmak üzere pek çok köylü, üretici bu afetin doğal bir sonucu olarak geçim kaynaklarını kaybetti. Akut ihtiyaçlar (yemek, geçici barınma, sağlık, kıyafet.. vb) başta kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, yerel kuruluşlar, Türk halkının yüce gönlü ve duyarlılığıyla hızlıca karşılanıyor. Bu süreçte en önemli ihtiyaç, evini, yurdunu kaybeden insanların ve hayvanların barınma imkanlarını yeniden tesis etmek ve ilgili geçim kaynaklarını yeniden oluşturmalarına destek olmak” diye konuştu. 

Mert Fırat: “Herkes bu hayatların yeniden filizlenmesi için destek olabilir”

İhtiyaç Haritası Kurucularından Mert Fırat ise “Binlerce insanımız, yurttaşımız bu felaketlerde maalesef ki evini, işini, aşını, okulunu, hayvanlarını, geçim kaynaklarını ve birikimlerini kaybetti. Bu yangınlar sönse bile, acımızın kolay kolay dinmeyeceğinin farkındayız. İhtiyaç Haritası ve NEF Vakfı olarak, her canlının yuvasına yeniden kavuşması gerektiğine inanıyor ve bunu yaşayan herkesin acısını bir nebze dindirmeye çalışıyoruz. İhtiyaç Haritası olarak ‘Bir Destek Bir Yuva’ kapsamında köyleri eski haline getireceğiz, geçim kaynakları yaratmak için seraları yeniden kuracağız, ahırları yeniden inşa edeceğiz, yuvasını kaybeden her canlının yuvasına yeniden kavuşmasını sağlayacağız. Başlattığımız projeye herkes katılarak, bu hayatların yeniden filizlenebilmesi için destek olabilir.” diye konuştu. 

www.birdestekbiryuva.com

 

Nef Vakfı Hakkında

Sosyal sorumluluk projelerine bünyesinde yer veren Nef, toplumsal duyarlılık bilincini gelecek nesillere aktarmak için özgün, yenilikçi ve kalıcı değerler oluşturarak fark ve farkındalık yaratıyor. Bu amaçtaki çalışmalar 2015 yılından bu yana Nef Vakfı bünyesinde yürütülüyor. Nef Vakfı, sosyal sorumluluk bilincini güçlendirmek amacıyla araç, kaynak ve yöntemlerin oluşturulmasını sağlayarak, gönüllülükte örnek olacak şekilde çalışmalarına devam ediyor. Timur Gayrimenkul, dağıtılabilir karının en az yüzde 51’i olarak yola çıktığı sosyal yardımlaşmada, bu rakamın çok daha üzerinde oranlarla Nef Vakfı’na ve Nef Vakfı olarak iş birliği yaptığı diğer vakıf ve sosyal kuruluşlara da destek oluyor.

 

İhtiyaç Haritası Hakkında 

İhtiyaç Haritası, Türkiye'de kurulmuş ve resmi olarak tüm illerde ihtiyaç sahipleri ile destek olmak isteyen kişi ve kurumların buluşmasını sağlamaktadır. İhtiyaç Haritası aynı yardım transferlerine dayalı harita tabanlı bir dayanışma platformu sunar. Online imece kültürünü yaygınlaştırarak kişi ve kurumları bir araya getiren ve bölge, şehir veya mahalle ölçeğinde topluluklar oluştur ve bu toplulukları harekete geçirir. Bireylerin, aynı yardımlar aracılığıyla toplumsal sosyal dengesizliklerle mücadele etmelerine destek olmak için ortaya çıkmış ve hizmet veren gönüllü bir web sitesidir.

2015 yılından bugüne İhtiyaç Haritası platformunu 100 bine yakın üye, 350’den fazla STÖ, 70’den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullanmaktadır. Platform aracılığıyla 2.2 milyondan fazla malzeme ihtiyacı karşılanırken yaklaşık 103.7 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak sosyal etkisi yüksek bir fark yaratıldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki kurumsal ve bireysel gönüllüleri, dünyaya açılan hayalleriyle İhtiyaç Haritası her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.