“MEMUR-SEN’İN SÖZ ETTİĞİ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ILO NORMLARINA AYKIRILIK VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL TEŞKİL EDİYOR!”

“ILO NORMLARINDA BÖYLE BİR MADDE YOK”

“MEMUR-SEN’İN SÖZ ETTİĞİ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ILO NORMLARINA AYKIRILIK VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL TEŞKİL EDİYOR!”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından edildiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunuyla ilgili değişiklik ihtiyacını aktardıklarını belirten Yalçın, ‘ Cumhurbaşkanımızdan 4688 sayılı kanunun değiştirilmesini istedik’ ifadelerini kullandı. Böyle bir kanun değişikliği ILO normlarında olmadığını belirten SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken ise, ’ Bahsi geçen 4688 sayılı kanun değişikliği ILO normlarında yok. Memur-Sen, ILO normlarını tekrar gözden geçirmesi gerekiyor ’ dedi.

 

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya platformu Twitter’dan yaptığı açıklamada Memur-Sen heyeti olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiklerini söyledi. Yalçın paylaşımında, ‘ Cumhurbaşkanımıza 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunuyla ilgili değişiklik ihtiyacını aktardık. 4688 sayılı kanunun ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) normlarına uyarlanmasını istedik.’ ifadelerini kullandı. Paylaşımın devamında Toplu Sözleşme sürecindeki özel ilgileri ile alakalı Cumhurbaşkanına teşekkür ettiklerini belirten Yalçın, ‘ 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmeliler konusunun 2022 içinde çalışılıp tamamlanması kararımızın hayata geçmesi için gösterdikleri ilgi ve özel talimatlarından memnuniyet duyduk’ dedi.

“ILO NORMLARINDA BÖYLE BİR MADDE YOK”

SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, Memur-SEN’in açıklamalarını hayretle karşıladıklarını belirtti. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılacak değişikliğin ILO Normlarında bulunmadığını ifade eden Akarken, ‘ Nasıl olur da bir sendika ve sendika başkanı ILO Normları ile alakalı bilgi sahibi olamaz. Bahsi geçen 4688 Sayılı Kanun değişikliği Türkiye’nin tarafı olduğu 87 ve 98 no’lu sözleşmelere aykırılık teşkil etmekte ve örgütlenme özgürlüğünü açıkça ihlal etmektedir. Ayrıca sözleşmenin temel amaçlarının ve güvence altına aldığı temel hak ve özgürlüklerin ihlali sonucunu doğurmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin iç hukuk düzenlemeleri yoluyla örgütlenme özgürlüğüne ilişkin ILO Sözleşmelerine aykırılık teşkil eden uygulamalarda bulunması Anayasa’ya ve uluslararası hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Bu şekilde 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ILO Normlarına nasıl uyarlanabilir?’ ifadelerini kullandı.

“BAŞVURU DİLEKÇEMİZDE MADDE MADDE ANLATTIK”

Geçen ay ILO’ya (Uluslararası Çalışma Örgütü) yapılan başvuru dilekçesine değinen Özlem Akarken, ‘ ILO Normlarını başvuru dilekçemizde madde madde anlattık’ dedi. Başvuru dilekçesinin örgütlenme özgürlüğünün ihlali hakkında olduğunu belirten Akarken, sendikacılığı Memur-Sen’in tarafı olduğu şekilde değil, ILO Normlarına uygun bir bilgiye sahip olarak yapmamız gerektiğini söyledi.

“3600, YILLARDIR VAAT EDİLEN BİR KONU”

Ali Yalçın’ın, ‘Cumhurbaşkanımızın 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmeliler konusunun 2022 içinde çalışılıp tamamlanması kararımızın hayata geçmesi için gösterdikleri ilgi ve özel talimatlarından memnuniyet duyduk’ açıklamasına da tepki gösteren Özlem Akarken, ‘ 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmeliler konusu, 4-5 yıldır yapılacağı iddia edilen bir konu. Uzun süredir vaat edilen bir konuyu yetkili konfederasyon olarak 2022’de mi yapacaklar?’ diye konuştu.