Mekân ve Ekonomi: Ekonomik Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar

“Mekân ve Ekonomi: Ekonomik Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar’’ kitabı raflardaki yerini aldı

Mekân ve Ekonomi: Ekonomik Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları siyaset bilimi alanında yeni bir kitabı okuyucularıyla buluşturdu. İrfan Kaygalak tarafından yazılan “Mekân ve Ekonomi: Ekonomik Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar’’ kitabı raflardaki yerini aldı

 

“Mekân ve Ekonomi: Ekonomik Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar” isimli kitap İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Ekonomik gelişmişliğin nedeni ve sonucu olarak coğrafya, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren önemli çalışmalara konu olmuştur. Bu çalışmaları inceleyen, eleştiren ve bir sentez ortaya koyan akademisyen İrfan Kaygalak, eserinde, bu alanda Türkçe literatüre önemli bir katkı sunuyor.

 

Kitabın ilk bölümünde mekânın tanımı, karakteri ve failliği gibi kavramsal çerçevesinin unsurlarını işleyen yazar, iktisadi mekân ile ekonomik coğrafya alanına giriş yapıyor. Ardından ikinci bölümde, Anglo-Amerikan ve Batı Avrupa literatüründe ekonomik coğrafyanın gelişimini ve kurumsal ekonomik coğrafya yaklaşımını ele alıyor. Kitabın üçüncü bölümündeyse, Marksist yaklaşım ile kapitalist kurumsal örgütlenmenin etkileri bir arada inceleniyor. Dördüncü Bölüm’de alandaki en güncel katkı olan evrimsel ekonomik coğrafya yaklaşımına özgü yol bağımlılığı ve çatallanma gibi kavramlar irdeleniyor. Son bölümdeyse, merkez-çevre, kentsel sistem, endüstriyel yoğunlaşma modelleri ve eleştirileri bir araya getiriliyor.

 

Kitap, “Mekân Üzerine”, “Anglo-Amerikan ve Batı Avrupa Ekonomik Coğrafyasının Gelişim Tarihi”, “Kurumsal Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı”, “Evrimsel Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı”, “Bir Başka ‘Yeni Ekonomik Coğrafya’ ve İktisat ile Ekonomik Coğrafya Arasındaki Yakınlaşma Üzerine” olmak üzere beş bölümden oluşuyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla “Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz” ilkesiyle yola çıkarak kurulmuştur. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin 20.000’e yakın öğrencisi ve 45.000’e yakın mezunu vardır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in 2020 yılı “Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Kozyatağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.