KÜREK MAHKUMU BİR ZEYBEK

Hapis cezasının türlerinden biri olan kürek cezasının kökeni erken dönemlere dek uzanmaktadır

KÜREK MAHKUMU BİR ZEYBEK
KÜREK MAHKUMU BİR ZEYBEK
Hapis cezasının türlerinden biri olan kürek cezasının kökeni erken dönemlere dek uzanmaktadır. Yelkenle hareket eden gemilerde, hava şartlarının müsait olmaması durumunda gemi, kürekle yürütülmekteydi. Söz konusu küreği de yalnızca bu iş için görevlendirilmiş gemi mürettebatı çekmekteydi. Ancak Osmanlı Donanması’nın büyümesinin akabinde kürekçi personeli yetersiz kalmaya başlamıştı. Bu nedenle de, avarız vergisini vermeyenler, harp esirleri ve köleler (forsa), bunlar da yetmediği zaman suçlular, bu insan gücünü karşılamakta kullanılmıştı. Bu surette geçen yüzyılların ardından, buharlı makinelerin icadıyla kürekçilere duyulan ihtiyaç, dolayısıyla da mahkûmlara zorunlu kürek çektirme uygulaması ortadan kalkmış ancak hukuki bir terim olarak “Ağır Hapis Cezası”na “Kürek” denilmeye devam edilmişti.
Kürek cezası “Hidemat-ı Şakka” olarak da adlandırılır ve mahkûmiyet sırasında, zorunlu olarak, taş taşımak ya da toprak kazmak gibi ağır hizmetlerde çalışmak anlamına gelirdi.
Fotoğrafta, Mustafa isminde bir şahsı öldürdüğü için 15 yıl kürek cezasına mahkûm edilen zeybeklerden Aydın-Bozdoğanlı Hacı Pehlivanoğlu Ali görülmektedir.
-Ali Özçelik-
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava