"Kültür Yolu" festivalleri

Bugün Tophane-i Amire, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor.

"Kültür Yolu" festivalleri
Taksim, Beyoğlu, Karaköy gibi tarih boyunca farklı kültürleri buluşturan pek çok noktanın dahil olduğu, bir süredir tertiplenen "Kültür Yolu" festivallerini İstanbul'a pek yakıştırıyorum.
Böylesi geniş bir kültür ahengi ile sanat etkinlikleri içinde bulunmak büyük şans bizim için, zihnimiz şenleniyor.✨️

Sevgili dostum Zeynep Dikicioğlu
ile Tophane-i Amire'ye gelen dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Sebastião Salgado'yu görmeye gidiyoruz.

Salgado'yu bu kadar önemli kılan; insana dair evrensel sorunları, dışlanmış bireylerin, işçilerin, mültecilerin mücadelelerini vurgulayan toplumsal adaletin güçlü bir sesi olması bana kalırsa.

Salgado'nun fotoğrafçılığının yanı sıra idol bir çevre aktivisti olması da meraklılarını kendine çekiyor. Eşiyle birlikte, Brezilya'da binlerce dönümlük çorak bir araziyi canlandıran devasa orman projesinin sahibi, tüm dünyaya ilham veren çevreci bir STK Instituto Terra'yı kuran kişi aynı zamanda.

Biz Tophane-i Amire'de, hayal gücünün yanında, yaşam amacını bulmuş, derin düşünen ve parmak izini bırakan bir sanatçıyı takip etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Han'ın vizyonuna da ortak oluyoruz.

Biliyorsunuz İstanbul'un fethi ile Fatih'in zekası, kuşatma stratejisi ve Osmanlı'nın teknolojik kabiliyeti dünyaya çok açık göstermişti; artık en güçlü kalelerin savunması bile barutun, topun gücüne dayanamayacaktı.
Yeni açılan çağ aynı zamanda savaş ve askeri mühendislikte bambaşka bir dönemin habercisiydi.

Fatih top tasarımlarını ilerletmeye ve daha büyük ve güçlü toplar dökmeye devam etmek maksadıyla ilk iş olarak Tophane-i Amire'yi kurdurur.

Top dökümü, meşakatli ve tehlikeli olduğundan, metal karışımın hassas bir şekilde ayarlanmasından sonra en tehlikeli kısım ergimiş sıvı metalin kalıba döküm aşamasıdır.
Bu aşamadan evvel bazen Sultan dökümhaneyi ziyaret eder, dökülecek büyük topları şereflendirmek için ergimiş metal içine altın akçe atardı.

O sırada dualar okunur, ustalar ağlar, dökümcüler hariç herkes korunaklı bir yere çekilirdi. Zira ergimiş metalin en ufak bir hata ile sıçraması nice ustaları helak eden korkutuculuktaydı.

Bugün Tophane-i Amire, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor.

Bir tarafta Fatih, öte yanda Salgado...

Düşünmeden edemiyorum.
Acaba yaratıcılık herkesin içinde olan bir potansiyel ve bu potansiyelin ortaya çıkması için kaynağa mı ihtiyaç vardır?
Yani, biz bu kaynağın ne olduğunu bilebiliriz, bilemeyebiliriz de fakat gerekli olan zihni açık tutmak ve ufkumuzun genişlemesine yardımcı olmak mıdır?

Ne dersiniz...

Onur Küçükkaramıklı

  1. derece bağlantı
Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
Resmi daha büyük görmek için etkinleştirin,
Resim önizleme