Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Koranavirüse Karşı Bağışıklığımı Düşürmeden Oruç Tutabilir Miyim? 

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Koronavirüs salgınının artması ve Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hepimizde “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?”, “Koronavirüsü atlattım oruç tutabilir miyim?” , “Koranavirüse karşı bağışıklığımı düşürmeden oruç tutabilir miyim?” gibi aklımızda pek çok soru işaretleri oluşmaya başladı. Peki nasıl beslenmeliyiz? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, açıkladı.

Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir. 

Koranavirüse Karşı Bağışıklığımı Düşürmeden Oruç Tutabilir Miyim? 

Son iki yıldır Ramazan ayı ile birlikte akla gelen önemli soru; ‘‘Oruç ibadetini yerine getirmek koronavirüse karşı bağışıklığı düşürerek vücudu savunmasız hale getirir mi?’’ oldu. Buna bağlı olarak oruç tutacak olan bireylerin beslenme ve yaşam tarzı hakkındaki merak ettikleri sorular gitgide büyümektedir. Koronavirüse karşı bağışıklığımızı düşürmeden oruç ibadetimizi yerine getirmek elbette mümkün. Bu konuyla ilgili literatür taramalarının sonucunda orucun, metabolizma, vücut ağırlığı, vücut kompozisyonu ve oksidatif stres gibi birçok unsuru etkileyebildiği görülmüştür. Fakat asıl merak edilen, orucun koronavirüs enfeksiyonuna karşı bağışıklığa olan etkisinin anlaşılması. 

Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmanın veya semptomlarının ağır seyretmesinin oruç tutmakla bir ilgisinin olup olmadığına karşı literatürde bilinen bir kanıt yoktur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü(WHO) geçtiğimiz yıl Nisan ayında bu konu ile ilgili rehberlik etmesi açısından bir bildiri yayınlamıştır. Buna göre önceden oruç ibadetlerini yerine getirirken herhangi bir sağlık problemi yaşamayan ve kronik olarak bir hastalıktan müzdarip olmayan bireylerin koronavirüs riski de göz 

önünde bulundurularak oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını belirtmiştir. Bu durumda oruç ibadetini yerine getirirken koronavirüsten korunmak için en gerekli şey bağışıklığı güçlü tutmak olacaktır. 

İftar İle Sahur Arasında Ne Kadar Su Tüketilmelidir?

Vücutta enfeksiyon ile savaşan önemli bağışıklık hücrelerini taşıyan ve dolaşım sistemindeki lenf adı verilen bir sıvı büyük ölçüde sudan oluşur. Susuz kalmak, lenf hareketini yavaşlatır ve böylelikle bağışıklık sisteminin bozulmasına da neden olabilir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında minimum 2 litre su tüketilmelidir.

Oruç Tutarken Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlü Tutulabilir? 

Vücutta çoğu şeyde olduğu gibi, bağışıklık sistemini güçlendirmenin de anahtarı sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli bir şekilde besin gruplarını; sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, kaliteli proteinler ve sağlıklı yağları beslenmenize ihtiyacınız kadar dâhil etme anlamına gelir. Sağlıklı bir diyet programı uygulamak, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra, yeterli miktarda faydalı besin ögeleri almaya da yardımcı olur.

Yeterli ve Kaliteli Bir Uyku İçin Kaç Saat Uyumalıyız?

Uykudan yoksun olmayan bir bağışıklık sistemi vücut savunmasında daha güçlüdür. Yetişkinler günlük 6-8 saat uyumaya odaklanmalıdır.  Yapılan araştırmalar, yeterli ve kaliteli uyku alamayan kişilerin, hastalanmaya daha yatkın olduğunu göstermiştir

Bir Günlük Örnek Ramazan Menüsü:

Sahur menüsü;

2 yumurtalı sebzeli omlet

1 dilim beyaz peynir

1-2 dilim tahıllı ekmek 

Domates-salatalık-biber-mevsim yeşillikleri

1 porsiyon taze meyve

Su 

 

İftar menüsü;

1 adet hurma 

Su 

1 kâse mercimek çorba 

 

--10 dakika ara—

 

6-7 yemek kaşığı tavuk sote

Salata

1 su bardağı ayran 

1-2 dilim tahıllı ekmek 

 

Ara öğün;

1 porsiyon taze meyve 

10-12 adet çiğ fındık veya çiğ badem 

Bitki çayı