Kobra etkisi"

İnsanoğlunun "kontrol takıntısı" bazen beklenmedik ters sonuçlar doğurabiliyor.

Kobra etkisi"

Bu hikayeye ne zaman denk gelsem beni bir düşüncedir sarar!.. İnsanoğlunun "kontrol takıntısı" bazen beklenmedik ters sonuçlar doğurabiliyor. Bu hikaye bunun en güzel kanıtı 

Şöyle ki:

*Hindistan hakimiyeti yıllarında yöredeki kobra yılanlarından İngilizler çok çeker. Çok zayiat veren ordu sonunda onlara karşı savaş açar. Lakin onlarla meşgul oldukça kayıp da artmaktadır.

* Sonunda bir "akıllı" düşünür ve teklif eder. Teklif kabul edilir. Artık her kesik kobra yılanın başı için yöre halkına para ödenecektir. "Bırakalım bunlarla yerli halk uğraşsın, onlar ölsün" bakış açısı benimsenmiştir.

* Yılan kafaları gelmeye başlar ve paralar ödenir. Hakikaten bir süre sonra yılanlar gitgide azalır. Başarı elde edilmiştir.

* Hintliler İngilizlerden geri kalır mı? 
"Madem para ödeniyor, ne diye yılan peşinde koşalım ki, çiftlik kuralım ve yetiştirelim yılanları" diye düşünürler.

* Gizli yılan çiftlikleri kurulur. Kesik yılan kafaları yine artmaya başlar. İngilizler başta anlam veremezler bu duruma ama bir süre sonra farkına varırlar.

* Yerliler İngilizlerle alay eder gibi yılan yetiştirip satıyorlardır ve İngilizler buna daha fazla dayanamazlar ve ödemeyi keserler. Çünkü yerliler bu iyi niyetlerini suistimal etmektedirler ve yaptıkları doğrudur.

* Ödeme yapılmadığını gören yerliler bakarlar: "ödeme yoksa ne diye çiftlik masraflarına zahmetine katlanalım ki" diye düşünürler.

* Bütün çiftlik yılanlarını doğaya salarlar.

* Sonuç olarak vaziyet ilk zamandakinden bile kötü duruma gelmiştir. Her taraf kobra olmuştur.

* Literatürde "Kobra etkisi" olarak yerini alan bu olay birçok çalışmaya konu olmuş ve incelenmiştir.

Gadyr Nuryağdı

Entrepreneur

Ne Düşünüyorsun?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0
Türkiye Günlüğü Yönetici