Kıbrıs’lı gazeteci Aysu Basri Akter'e sınır dışı eziyeti: Geceyi nezarette geçirdi

Akter'in Türkiye'ye alınmamasına Gazeteciler Birliği'nden de tepki geldi.

Kıbrıs’lı gazeteci Aysu Basri Akter'e sınır dışı eziyeti: Geceyi nezarette geçirdi

Gazeteci, eski Bayrak Radyo Televizyon Kurumu müdürü Aysu Basri Akter ve iki çocuğu tatil için geldiği Türkiye'ye alınmadı. Antalya Havalimanı'nda 19 saat boyunca bekletilen Akter, yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Aksu, "Haftalardır tatile gidecekleri için gün sayan 5 ve 7 yaşındaki 2 küçük çocuğun yaşadığı travmanın bir karşılığı yok!" diyerek tepki gösterdi.

KKTC Devlet Televizyonu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRT) eski müdürü Aysu Basri Akter, 2 çocuğuyla birlikte tatil için geldiği Türkiye'de girişine izin verilmedi. Antalya Havalimanı’nda 19 saat nezarette bekletilmesinin ardından sınır dışı edilerek ülkesine geri gönderilen Akter, sosyal medya hesabından yaşadıklarını anlattı.

Akter’e yapılan açıklamada, ‘vize zorunluluğu’ ile Türkiye’ye gidebileceği söylenirken, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin ise böyle bir vize verilmediği yönünde bilgi aktardığı belirtildi.

Akter'in Türkiye'ye alınmamasına Gazeteciler Birliği'nden de tepki geldi. Birlik, “yasaklı listesi”nin açıklanmasını talep ederek “Bu kez de Aysu Basri Akter. Sırada kim var?” diye sordu.

Akter’in açıklaması şöyle:

Dün sabah 1 haftalık tatil için ailece gittiğimiz Antalya Havalimanı’nda ne yazık ki ben de Türkiye’ye alınamayacağım gerekçesiyle nezarette bekletilerek ülkeye geri gönderildim. Yani, inadmissable- istenmeyen insan olarak, deport edildim!

Bekleme sürem net 19 saat!

İlgili bütün polis memurları ve görevliler son derece nazik ve yardımsever olsa da gözetim altında hiç kimsenin hak etmeyeceği, sağlıksız bir ortamda olmanın ama bütün bunların ötesinde haftalardır tatilleri için gün sayan 5 ve 7 yaşındaki 2 küçük çocuğun yaşadığı travmanın bir karşılığı yok!

Ülkemizdeki demokrasi yoksunluğu için hep birlikte çok geç kaldığımızı düşünsem de süreçle ilgili yasal haklarımı sonuna kadar zorlayacağım.

Bu yasağın hangi gerekçeyle alındığını bilmiyorum! Önceki yasak kodlarından (G82) farklı olarak N82 kodu, vize şartlı giriş olarak tarif ediliyor. Gerekçe sunulmuyor, hukuki zemini yok ancak pratikte giriş yasağı olarak kullanıldığı için vize de verilmiyor!

20 yılı aşkın bir süredir etik ve ahlaki değerler doğrultusunda sadece kendi işini, gazeteciliğini yapmış ve aslında ekranlarda, gazete sayfalarında bu toplumun her bireyinin gözü önünde büyümüş, yaşamış biri olarak, bu dava sürecinin sorumluluğum olduğunu düşünüyorum. Yoksa çocuklarımın hayatları boyunca her uçak yolculuğunda, her pasaport kontrolünde hatırlayacakları bu travmanın hiçbir karşılığı yok!

KARAR