KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAYAN ŞİRKETLER BÜYÜK RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Avrupa Birliği’nden karbon emisyon oranları yüksek olan şirketlere ek vergi uygulaması gelebilir.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAYAN ŞİRKETLER BÜYÜK RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Yakın gelecekte karbon ayak izini azaltmayan şirketler ciddi risklerle karşı karşıya kalacak. Firmalar iş akış süreçlerini geleneksel yöntemlerle yürütmeye devam ettikleri takdirde ek gümrük vergi yükünün altında ezilecekler. Tüm ülkeler çevresel faktörler nedeniyle karbon emisyonunu azaltmak için ciddi tedbirler alıyor diyen Türkkep Genel Müdürü Olcay Yıldız “hem dünyanın geleceği hem iş hayatımızın sürdürülebilirliği açısından karbon ayak izimizi azaltmak önemli. Dijital ortamda ilerleyen iş akış süreçleri ile kağıt tüketimi maksimum derecede azalacak ve çevreye verdiğimiz zararı önemli derecede yok edeceğiz.” dedi.

Avrupa Birliği’nden karbon emisyon oranları yüksek olan şirketlere ek vergi uygulaması gelebilir.

Tüm ülkeler çevresel faktörler nedeniyle karbon emisyonunu azaltmak için ciddi tedbirler alıyor diyen Türkkep Genel Müdürü Olcay Yıldız “Örneğin AB, geçtiğimiz günlerde 2030 yılına kadar üye ülkeler karbon emisyonunu yüzde 55 azaltıp 1990 yılı seviyelerine getirme hedefini ve yakın gelecekte karbon emisyon seviyesi belirlenen sınırların üzerinde olan üreticilerden ithalat yaparken ek vergiler koyacaklarını açıkladı. Son yıllardaki bu trende paralel 2016 yılında tonu 5 Euro’dan işlem gören karbon sertifikaları 40 Euro’nun da üzerine çıktı. Almanya başta olmak üzere Avrupa’da birçok ülkede ‘Yeşil’ partilerin seçimlerin en güçlü adayı olarak görünmesi, eğer bu partiler iktidara gelir veya iktidar ortağı olursa bu konunun üzerine daha da sıkı bir şekilde gidileceğini gösteriyor. Bu vergiler gündeme geldiğinde karbon ayak izini azaltmamış olan şirketler ek gümrük vergileriyle rekabet avantajını yitirme veya yüksek fiyattan karbon sertifikası satın alarak karlılıklarını düşürme riskiyle karşı karşıyalar. Hem dünyanın geleceği hem iş hayatımızın sürdürülebilirliği açısından karbon ayak izimizi azaltmak önemli. Ülkemizde de e-dönüşüme geçişin hızlanmasıyla karbon ayak izinin yok edilmesi adına önemli gelişmeler elde edeceğiz. Dijital ortamda ilerleyen iş akış süreçleri ile kağıt tüketimi maksimum derecede azalacak ve çevreye verdiğimiz zararı önemli derecede yok edeceğiz” dedi.

KEP İK ile yüksek oranda karbon emisyonu engelleniyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından KEP Hizmet Sağlayıcısı olarak yetkilendirilen güven kurumu TÜRKKEP’in geliştirdiği KEP İK, insan kaynakları süreçleri yönetimini gerçekleştiren, etkili zaman yönetimi sağlayan bir uygulama. Yasal geçerli ve güvenli bir hizmet olan KEP İK, şirket çalışanlarına tüm evrakların elektronik ortamda iletilmesini sağlıyor. 1.000 çalışanlı bir şirket KEP İK’ya geçtiğinde bordro basım, zarf, posta veya kargo ile gönderiden yüzde 80 oranında tasarruf ederken genelde tercih edilen sözleşme dönemi olan 3 yılda yaklaşık 12 ton karbon emisyonunu engelliyor. Bu da 480 yetişkin ağacın bir yılda kazandırdığı oksijene eşit.

E-tebligat kullanımı nedeniyle kağıttan tasarruf edilmesiyle 29 bin 512 ağaç korundu.

Türkiye’de bugün 350 bin firma e-dönüşüm sistemine geçti, 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi, KEP, e-fatura, e-tebligat, e-yazışma vb. dönüşüm sayesinde yaklaşık 4 milyar Lira maliyet tasarrufu sağlandı.E-dönüşüm çözümleri ile kişisel hatalar minimize ediliyor ve şirketlerde özellikle arşivleme, gönderim, kağıt, insan kaynağı maliyetlerinde yaklaşık yüzde 80’e varan tasarruf sağlanıyor. Fatura, sözleşme, bordro vb değerli kağıtların geleneksel yöntemlerle alıcısına iletilmesi, mevzuatlar ve yasal yükümlülükler gereği on yıllarca saklanması ile oluşan arşiv maliyetleri, buna bağlı olarak lojistik ve insan kaynakları maliyetleri şirketlere ciddi yük bindiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı. 5 yılda toplam 49 milyon tebligat elektronik ortamda gönderildi. KEP, e-fatura, e-tebligat, e-yazışma vb. dönüşüm sayesinde 4 milyar TL’nin üzerinde tasarruf sağlandı. E-tebligat kullanımı nedeniyle kağıttan tasarruf edilmesiyle 29 bin 512 ağaç korunmuş oldu bu süre içinde. Kağıt kullanımından vazgeçilmesiyle de 628 milyon TL tasarruf edildi.