KARAKOCALAR AŞİRETİ...

Çok fazla yerleşmiş, büyük bir aşirettir.

KARAKOCALAR AŞİRETİ...
       Manavgat'ta ilk defa rastladığım bir boy. Bugün bu aşiretten kimseler var mı bilmiyorum. Ama önemli bir boy olduğu için sizlerle paylaşıyorum.
       Karakocalar aşiretinin Manavgat’ta faaliyetleri 1816 yılında kışlak olarak kullandıkları Manavgat’ta beylik iddia ederek hakim olmak istemeleri ile belgelere yansımıştır. Bu aşiret kendilerinde beylik iddiasında bulunmuş ve eski mülklerini geri almak adına 150 hane ile yerleşmeye başlamışlar ve arkasından yeni aileler getirmişler. Halka beylik taslayıp köyleri kendilerine göre tanzim etmeye başlamışlar. Aşiret İçel Yörüklerinden olarak kayd edilmiştir. Yazları Akşehir Ketenlik yaylasına çıkıp, kışları Manavgat Ovasına inmişler. "Türkman-ı Mukatasını raiyetterinin torunları olduklarını" iddia etmelerine rağmen her hangi bir atik sened gösteremediklerinden, bulundukları yerden alınarak iskana zorunlu tutulmaları, karşı gelenlerin cezalandırılmaları istenmiştir.
         Peki kimdir bu Karakoca/ Karakocalar aşireti?
Türkay’a göre,Konar- Göçer Türkmen Yörükanı Taifesindendir. Karakocalı Aşireti 35 hane halinde Beğdili Aşiretine mensuptur. Ez kadim Biğa ve Çan Kazasında yaylayup, İneğöl, Tuzla ve Bayramiç Kazalarında kışlarlardı. Cemaati Mezbure, 140 senesi Süleyman Paşa zamanında evleri ile iskanlarından huruç etmiş, Rum tarafına firar etmiş Kangal Kazası dahilinde Alacahan tarafında olurlar. Bizler, Kangal Cami Evkafındanız, Alacanhan’a muhafızcı tayin olduk deyü gezelermiş. Aslında cemaat iki bölük olup, Bir kabilesi Camii mezbur vakfı ve bir kabilesi de 35 senedir mahalla-i İskânda olurlar. Mezburlar, aslında hırsız ve haramzade olub, ol tarafta kalanlar ise, ol tarafın dahi harabına bais olunurlar deyü tahrir olunmuş….
Türkay bu bilgileri vermektedir. Çok fazla yerleşmiş, büyük bir aşirettir.
Mahmut ÖZ
Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir