Kapitalizm hepimizi çöküşe sürüklüyor, İslami ekonomi çare olabilir mi?

Çoğumuz sınıflar arası büyük boşlukların olmadığı bir sosyal düzen istiyoruz

Kapitalizm hepimizi çöküşe sürüklüyor, İslami ekonomi çare olabilir mi?

Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater'ın yöneticisi milyarder Ray Dalio'nun sarf ettiği "kapitalizm çöküyor" ve bir "devrim" geliyor sözleri tüm dünyayı şoke etmişti.

Küresel eşitsizliğin artık sürdürülemez seviyelere geldiği ve faiz tabanlı ekonomilerin amaca hizmet edemediği reddedilemez bir gerçeklik. (Bir çok ülkede faizler tasarrufu teşvik edemeyecek kadar düşük düzeyde)

İslam ekonomisi yüzde 2,5 zekat vergisi (başka alanlardaki daha düşük vergileriyle) ile bize dünyadaki sosyal eşitsizliğin çözüm yoluna dair bir ipucu verdiğini düşünüyorum. Ayrıca yüksek faizli işlerin yasaklanması ve faiz tabanlı tasarruf hesaplarından uzaklaşmanın teşvik edilmesi küresel ekonomiyi canlandırabilir. Bunlar sadece İslami ekonomi kavramları değil, evrensel anlamda geleneksel İbrahimi etik kurallarıdır ve hepimizin gerçek anlamda açık piyasadan faydalanabilmesi için sağduyulu bir yoldur.

Dalio'nun açıklamaları sadece güçlü kelimelerle ifade edildiği için değil günümüz haber iklimine de gayet uygun olduğu için de önem arz ediyor. Bu sözler dünyanın belki de en başarılı hedge fon yöneticisi olan Dalia'dan geliyor olması nedeniyle daha anlamlı hale geliyor. Bazı iş arkadaşlarım bu açıklamaların Papa'nın Katolik inancının çöküyor olduğunu söylemesiyle eş değer olduğu yorumunda bulunmuştu.

Arapça kökenli terminolojiyi kaldırdığımızda, zekat gibi kavramlar ekonomilerimizi modern kapitalizm mimarisinin öngördüğü daha sağduyu merkezli, şeffaf ve adil bir sistem haline getirebilir
Muhammed Yesilhark 
Q2Q Yatırım Direktörü

Dalio'nun sözleri küresel zenginlerin en kutsal yazılı olmayan kurallarından biri olan "Eğer ondan oldukça fazla faydalandı isen kaptalizmi eleştirmezsin" kuralını ihlal ettiği için de şok etkisi daha büyük oldu. Sistemi protesto etmek - ya da en azından memnuniyetsizliğini dillendirmek - sadece fakirlerin sahip olabileceği bir lüks. Temizlikçilerin ya da Uber sürücülerinin eşitsizliğe kızgın olmaları normal karşılanıyor. Dünyanın en zenginlerinin kamuya açık bir şekilde kendi başarılarını borçlu oldukları düzenin "Amerikan Rüyasını sağlayamadığını" söylemesi çok daha az normal bir durum.

https://tr.euronews.com/2020/06/15/kapitalizm-hepimizi-cokuse-surukluyor-islami-ekonomi-care-olabilir-mi?