İNANÇLARIN KARARLARA ETKİSİ

Başaracağınıza inanıyor musunuz?

İNANÇLARIN KARARLARA ETKİSİ

Kararlarımız önemli ölçüde inançlarımızdan etkilenir, çünkü inançlarımız dünyayı algılayış şeklimizi belirler. Bilgi ve deneyimleri inançlarımız doğrultusunda yorumlarız. Nasıl mı?

·        İnançlarımız, hangi bilgilere dikkat ettiğimizi ve onu nasıl yorumladığımızı belirler. Mevcut inançlarımızla örtüşen bilgileri arayıp bulma ve bunlara daha fazla değer verme eğilimindeyizdir. Çelişen bilgileri ise reddeder veya görmezden geliriz. Bu durum, bakış açımızı sınırlar ve yaptığımız seçimleri etkiler.

·        Riskleri inançlarımıza göre değerlendiririz. Bir sonuç hakkında iyimser inançlara sahipsek veya yeteneklerimize güçlü bir inancımız varsa, söz konusu riskleri hafife alabiliriz.  Tersine, kötümser inançlarımız varsa, riskten daha fazla kaçınabilir ve olumlu sonuçlara yol açabilecek fırsatları göremeyiz.

·        Doğru, adil veya önemli olduğuna inandığımız şeyler, bizim bu değerlerle uyumlu karar almamızı sağlar.  Örneğin, çevresel sürdürülebilirliğe güçlü bir inancımız varsa, çevre dostu seçeneklere öncelik veren kararlar alma olasılığımız daha yüksektir.

Kararlarımız inançların, değerlerin, duyguların, deneyimlerin ve dış faktörlerin etkileşiminden etkilenir. Kararlarımız inançlarımızla uyumlu olduğunda, kendimizi daha güvende ve onlara daha bağlı hissederiz. İnançlarımızın karar verme sürecimizi nasıl şekillendirdiğini anlamak, daha bilinçli, açık fikirli olmamıza ve gerektiğinde varsayımlarımıza meydan okumaya istekli olmamıza yardımcı olabilir.

İnancımız en büyük gücümüzdür. Kendimiz ile ilgili neye inanıyorsak O’yuz.

·        Başaracağınıza inanıyor musunuz?

·        Kendinize, işinize, pazara değer katacağınıza inanıyor musunuz?

·        Herkesin aynı anda kazanacağına, potansiyelinizi gerçekleştireceğinize, aksiyonlarınıza, kararlarınıza inanıyor musunuz?

Başarmak için önce inanmak gerekir.

Yapabileceğinize inanıyorsanız haklısınız. Yapamayacağınıza inanıyorsanız yine haklısınız.’ Henry Ford

İnandığınız şey kim olacağınızı belirler. İnandığınız şeyi yapmak için bir yol bulursunuz. İnancınız harekete geçmenizi sağlar. Düşündüğünüzü, yaptığınızı, davranışlarınızı, kim olduğunuzu siz seçersiniz. İnanmadığımız şey için deneme bile yapmazsınız.

Bazen de başkalarının inançları harekete geçmenizi sağlar. Martin Luther King ‘ Bir hayalim var’ diyerek kitlelerin kendisine inanmasını sağladı ve zaferle sonuçlanacak özgürlük hareketini başlattı.

İnançlar nasıl oluşur?

İnançlar; kişisel deneyimler, sosyal etkiler, kültürel yetiştirme ve eğitim dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur.

·        Belirli olay veya durumlarla karşılaştığımızda kendi algılarımıza göre yorumlar ve genellemeler oluştururuz.

·        Aile, arkadaşlar, akranlar ve toplumdaki etkili kişiler dahil olmak üzere çevremizdeki kişilerin inanç ve fikirlerinden büyük ölçüde etkileniriz.

·        Kültürel değerlerimiz, normlar ve gelenekler inançlarımızın oluşumunda önemli bir rol oynar.

·        Okul, akademik çalışmalar ve entelektüel uğraşlar dünyayı nasıl algıladığımızı etkiler.

·        Televizyon, radyo, gazeteler ve internet dahil olmak üzere kitle iletişim araçlarının inanç oluşumu üzerinde önemli bir etkisi vardır.

İnançların önyargılardan ve duygulardan da etkilenebileceğini bilmeli ve bunun da bazen yanlış veya asılsız inançların oluşmasına yol açabileceğini unutmamalıyız.

Güçlendiren inançlar ve sınırlayan inançlar

Bizi güçlendiren ya da bizi sınırlayan inançlarımız var. Güçlü inançlar bize güçlü bir kimlik duygusu sağlar, eylemlerimize rehberlik eder ve olumlu seçimler yapmamız için bize ilham verir. Başarının bir yolunu bulmanızı sağlar. Zayıf inançlar ise zayıf kimliğe, önyargılara ve değişime direnmeye yol açar. Bu da başarısızlığı getirir.

Hayatınızın geri kalan kısmını inançlarınız belirleyecek. İnançlarınız sizi baştan yaratabilir ya da yıkabilir. Bugün inandığınız şey yarınınızı şekillendirecek. Sağlık, para, başarı konusunda neye inanıyorsanız onu çekeceksiniz.

 ‘Hayatınızı iyileştirmek istiyorsanız önce bakış açınızı iyileştirin.’ Jim Rohn

İnançlarımızdan biz sorumluyuz. Zamanın sınırı var ancak inançlarımız sınırsız.  İnsanlar inançlarında tutarlı olma eğilimindedirler. Ancak inançlar sabit değildir. Yeni deneyimler, bilgiler ve bakış açıları kazandıkça zaman içinde gelişebilir ve değişebilirler. İnançlarımızı güçlendirmeliyiz.

İnançlarımızın farkında olmak ve aktif olarak farklı bakış açıları aramak, daha kapsamlı kararlar almamıza, büyümeyi ve öğrenmeyi desteklememize yardımcı olur.

Hangi inançlarınız size güç veriyor?

Hangi inançlarınız sizi sınırlıyor?

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu