İlaç içenler çok su içsin!

İlaç içenler çok su içsin! Susuzluk, ilaçların yan etkisini ortaya çıkarabilir.

İlaç içenler çok su içsin!

Özellikle yaz aylarında vücudun fazla su kaybetmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor.  Uzmanlar, vücuttaki genel su miktarının azalmasının, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre ilaç kullananlar daha fazla su tüketmeli.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver,  özellikle yaz aylarında yeterli su tüketiminin önemine işaret etti.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN SUYU İHMAL ETMEYİN

“Özellikle sıcak yaz aylarında beyin sağlığınız için susuz kalmamaya özen gösterin” diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, su içmenin tüm beden, özellikle de beyin için çok önemli olduğunu söyledi.

SUSUZLUK EN ÇOK YAŞLILARI VE ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle ter yoluyla vücut suyunun kaybedildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Örneğin birçok baş ağrısının sebebi basitçe susuzluktur. Özellikle çocuk ve yaşlılar susuzluk hissetmeyebilir. Bu sebeple sıcak çarpmaları ve susuzluğa bağlı sorunlar çocuk ve yaşlılarda daha sık görülebilir. Yaşlılarda susuzluk kandaki üreyi artırarak bilinç bulanıklıkları ve davranış sorunlarına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

İDRAR RENGİNİ KONTROL EDİN

Susuzluk hissedilmiyorsa idrar renginin koyulaşmasının vücudun su ihtiyacını gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, su içmekten hoşlanmayanlara nane, limon ya da tarçın ile sularını tatlandırmalarını tavsiye etti.

SUSUZLUK İLAÇLARIN YAN ETKİSİNİ ORTAYA ÇIKARABİLİR

Vücuttaki su miktarının azalmasının, ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver,”Psikiyatri ilaçlarının çoğunluğu karaciğerde parçalanır ve böbrekte çok az işlem görürler. Bu sebeple özellikle böbreklerin süzme işlevini artırmak için fazla su içmeye gerek yok. Ancak genel vücut su miktarının azalması, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.

İLAÇ TÜKETİMİNDE SU MİKTARI ARTIRILMALI

Psikiyatrik ilaç kullanımında fazla su tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir de ilaçlar da terlemede artma yapabilir ve bu sebeple sodyum klorür azalması olacağı için psikiyatri ilacı kullananlar her zaman içtiklerinden 2-3 bardak daha fazla su içseler ya da idrar renkleri açık olacak biçimde su içseler iyi olur.

ANTİDEPRESAN KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUNMALI

Yaşlıların antidepresanların sodyum azaltıcı etkisine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ünsalver,  “Hele hem yaşlı hem antidepresan kullanan hem de hipertansiyon sebebiyle tuzsuz beslenenlerde kayıp daha fazla olabilir. Bipolar affektif bozukluğu olan hastalarda ürenin yükselmesi manik dönem belirtilerine eğilim yaratabilir bu yüzden sıvı alımlarına dikkat etmeliler ve fazla protein içerikli kırmızı et ve baklagil tüketmemeliler” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, probiyotik etkili kefiri mutlaka hastalarına önerdiklerini de belirterek “Çünkü kefir bağırsaktaki faydalı bakterilerin oranını olumlu etkiliyor. Psikiyatrik ilaçlar ise bakterileri azaltıyor, bu yüzden probiyotik dengeleyici içeceklerle hem sıvı eksiği hem de sodyum eksiği kapatılabilir” dedi.

ALKOL TÜKETİMİ SIVI KAYBINI ARTIRIYOR

Yazın tatille birlikte artan alkol tüketimin de sıvı kaybını artırabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “Alkol tüketiminin beynimize birçok zararı olmakla birlikte beyinde su kaybını artırıcı etkisi daha da çabuk görünür. Alkol aldıktan sonraki sabah baş ağrısının sebebi beynin susuz kalmasıdır. Özellikle alkol alımı durumunda mutlaka sıvı eksikliğinizi tamamlamaya özen gösterin” uyarısında bulundu.

AŞIRI SU TÜKETİMİNDEN KAÇININ

“Aşırı su içmenin sodyumu düşürebileceği unutulmamalı” diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver,  bu sebeple sadece su değil, ayran, probiyotik etkili kefir, soğuk çorbalar, bitki çayları ve sulu meyveler ile su ihtiyacının karşılanmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

https://www.e-psikiyatri.com/ilac-icenler-cok-su-icsin