HİZAN KARAKOVAN BALI GURMELERDEN TAM NOT ALDI

Honey Leaves’in saflığı ve doğallığı tescillenmiş balları gurmeler tarafından tam not aldı.  

HİZAN KARAKOVAN BALI GURMELERDEN TAM NOT ALDI

Honey Leaves, Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Hizan Yaylasında yaklaşık 2500 farklı çiçeği barındıran zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden üretilen bir karakovan balı. ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Bal Araştırmaları Merkezi Kurumunun her yıl düzenlediği “Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında “Ortadoğu’nun en iyi karakovan balı” seçilen Honey Leaves’in ürünlerini Türkiye’nin ünlü gurmeleri Müge Akgün, Adnan Şahin, Ebru Erke, Ebru Koralı ve Taylan Kümeli deneyimledi. Honey Leaves’in saflığı ve doğallığı tescillenmiş balları gurmeler tarafından tam not aldı.

 

Asel Bal’ın ödüllü markası Honey Leaves, Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Bitlis Hizan Yaylasında yaklaşık 2500 farklı çiçeği barındıran zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden, hiçbir katkı maddesi verilmeden, tamamen doğal olarak üretilen katkısız ve orijinal karakovan balı. ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan The Center For Honeybee Research Asheville N.C.’nin her yıl düzenlediği “Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında 780 bal arasından sıyrılıp tam not alarak Ortadoğu birincisi seçilen Honey Leaves, bölgeye özgü binlerce çiçeğin aromasıyla damaklarda vazgeçilmez bir tat bırakıyor.

Her detayı titizlikle hayat bulmuş, kalitesi ve lezzeti ödülle taçlandırılmış, organik, katkısız butik bir bal markası olan Honey Leaves’in ürünlerini Türkiye’nin ünlü gurmeleri Müge Akgün, Adnan Şahin, Ebru Erke, Ebru Koralı ve Taylan Kümeli deneyimledi. Gurmeler tarafından tam not alan Honey Leaves’in ürün gamında; besin içeriği ve biyolojik aktiviteleri tamamen korunmuş, doğal, katkısız ve organik petek ve süzme karakovan balı bulunuyor.

 

Müge Akgün: “Çok dengeli ve boğazda yakıcı bir tat bırakmaması saflığının göstergesi”

Aile yadigarı bir alışkanlıkla gittiği her yerde gerçek balın peşinde koşan biri olduğunu anlatan Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Gurme Müge Akgün, Honey Leaves ile ilgili deneyimlerini şöyle aktardı: “Babamın mesleği nedeniyle Anadolu’nun neredeyse dört bir yanında yaşayan annem gittiği her kentte, kasabada unutamadığı bir lezzet ya da yeri masal tadında anlatır. Bunlardan biri de henüz ben doğmadan yaşadıkları Bitlis’in Hizan Yaylası’nın ballarıdır. Benim de her zaman tercihimin donan, krema haline gelen çiçek balı olması, dünyada nereye gitsem gerçek bal peşinde koşmamın sebebi belki de bu yüzden. Honey Leaves’in organik karakovan balları beni yine o günlere götürdü. Uzun zamandır yediğim en iyi bal diyebilirim. Çok dengeli, lezzetli ve boğazda yakıcı bir tat bırakmaması da saflığının göstergesi…”

 

Adnan Şahin: “Kesinlikle Türkiye’nin en iyilerinden…”

“Doğru anlatılırsa her lezzet gerçek bir hikayedir. Yaşadığın ülkenin her değeri aslında sana ait olan bir değerdir” diyen Anadolu Halk Mutfağı Dernek Başkanı ve Halk Mutfakları Araştırmacısı Adnan Şahin, Honey Leaves organik karakovan balları için şu değerlendirmede bulundu: “Bal konusu aslında oldukça derin ve uzun bir konu. Şüphesiz iyi ve güvenilir bala ulaşmak da meşakkatli. Karakovan balı yani ham bal, peteği dahil olmak üzere tamamı arının kendi imalatı olan gerçek ve katkısız baldır. Honey Leaves’in Hizan Yaylası’nda doğal koşullarda ürettiği bal da kesinlikle Türkiye’nin en iyilerinden. Fiyat kalite dengesiyle de kaçırılmayacak bir lezzet.”

 

Ebru Erke: “Böyle eşsiz bir florada bilinçli bal üretimi kolay rastlanır bir durum değil”

Bal için en önemli noktalardan biri arıların bitki çeşitliliği ve endemik türler bakımından zengin bir florada beslenmesi. Bitlis’in Hizan Yaylası da bu açıdan son derece zengin bir coğrafya. Böyle eşsiz bir florada bilinçli bal üretimi ise kolay rastlanır bir durum değil. Öncelikle bu sebeple Honey Leaves’i tebrik ediyorum. Lezzet bakımından değerlendirdiğimde ise çok üst seviyede olduğunu söyleyebilirim.

 

Ebru Koralı: “Anaç, feminen ve yumuşak bir bal”

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Koralı, saflığı ve doğallığı tescilli Honey Leaves karakovan ballarıyla ile ilgili deneyimini şöyle aktardı: “Bana çok anaç, feminen ve yumuşak bir bal olarak geldi. Kokusunu sadece burnumda değil damağımda da hissettim. Bunu iyi ve güçlü bir özellik olduğunu düşünüyorum. Damak üzerinden yükselen aromalar var. Bunlar çiçeksilikle birlikte yoğun bir petek aromasını da bana hissettirdi. Çok sevdiğimi söyleyebilirim.”

 

Taylan Kümeli: “Tadında, kokusunda, kıvamında çok güzel bir bal”

Hizan Yaylasında yaklaşık 2500 farklı endemik bitkiden aldığı aroma ve şifa ile soframıza gelen Honey Leaves ile ilgili Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, şu değerlendirmede bulundu: “Tadında, kokusunda, kıvamında Honey Leaves çok güzel bir bal.”

 

www.aselbal.com

www.instagram.com/honey1870leaves/

www.facebook.com/aselhizan

https://twitter.com/honey_leaves

En sağlıklısı, ham bal

Ham bal bir diğer deyişle çiğ bal, eko sistemin en önemli parçalarından biri olan arıların hazırladığı balın kovandan çıkarılan haliyle tüketime sunulan doğal baldır. Ham bal pastörizasyon ve filtre işlemlerinden geçirilmez. Pastörizasyon, yani yüksek sıcaklıklara ısıtma işlemi, aslında bal için gerekli bir işlem değildir. Yapılmasının sebebi ise, balın kristalleşmesini önleyerek cazip hale getirmektir. Halbuki balın kristalleşmesinin hiçbir zararı yoktur ve son derece doğaldır. Pastörizasyon işleminin en önemli etkilerinden biri de balın içerisindeki bazı enzimlerin, fenolik ve flavonoid yapıdaki bazı değerli bileşenlerin azalmasına neden olmasıdır. Filtrasyon ise balın içerisindeki polenlerin azalmasına neden olur. Bu sebeplerden ötürü ham bal, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallığıyla korunan baldır. Ham bal, bu haliyle antibakteriyel aktivite gösteren doğal şifa kaynağıdır.

Gerçek ve güvenilir bal nasıl anlaşılır?

• Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal, su ile hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz.

• Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Bal kavanozunuzun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

• Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz.

• Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.

• Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar.

• Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi, balın hakiki olduğunu gösterir.