Hindistan..

Gelecekte Dünya devi olacak diyoruz.. Hepimiz bunu görüyoruz. Neden peki?

Hindistan..
Hindistan..

Gelecekte Dünya devi olacak diyoruz.. Hepimiz bunu görüyoruz. Neden peki? Dünya devi olmak ne demek ki? Ve nasıl Dünya devi olunuyor?

Biyogaz.. Atıklardan enerji üretmenin bir yolu.. Yani sürdürülebilir enerji kaynağı elde etmenin en etkili yollarından biri..

Hindistan ne yapmış mesela.. Hedef koymuş.. 2023 yılına kadar 5000 adet DAHA biyogaz tesisi kuracağını..

Peki hali hazırda kaç tane biyogaz tesisi var Hindistan'da? İşte burada sayılar o kadar inanılmaz ki hayret edersiniz. Büyük ölçeklerde binlerce, küçük ölçeklerde ise 2.1 milyonun üzerinde biyogaz tesisi var Hindistanda..

Dün bunları duyunca aklım durdu. Dedim biz neredeyiz? 1960'lı yıllardan beri ülkelerine biyogaz tesisi kuran Hindistan'dan bizim neden haberimiz yok. Ya da var da yapmamış mıyız?

Türkiye'ye baktım.. Biyogaz üretimi konusunda henüz tesis sayımız 127.

Hindistan'daki Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı'nın sayfasına bir göz atmanızı istiyorum (https://mnre.gov.in/).. Projeksiyonlar.. projeksiyonlar.. projeksiyonlar..

Gelecekte neler yapacaklar.. Enerjinin karbonize sistemlerin elinden alınıp, dekarbonizasyona nasıl geçeceklerini açık açık gösteriyorlar.

Şunu anladım ki, Dünya Devi olabilmek için ilk işimiz bir GELECEK PLANINA ihtiyacımız var. Bundan 1 sene sonra, 10 sene sonra, 30 sene sonra ne yapacağız? Nereden olacağız? Mevcut ne? Biz mevcudu nasıl değerlendireceğiz?

Eğer gelecek planı yapmazsak, geleceğimizi göremeyiz. Zaten geleceği görebilmek, gelecek planı yapmakta ve geleceğe doğru bir planla yürümekte..

Dün alg demiştim.. Alglerden enerji demiştim.. Algden biyogaz, biyoetanol, biyodizel, bitkisel protein, envai çeşit farmasötik içerik.. Aklınıza ne gelirse yapılabiliyor..

Sürdürülebilirlik için en başında "enerjinin sürdürülebilir olması" gerektiğinden bahsetmiştim. Enerjinin de sürdürülebilir olması için yağlara ihtiyaç olduğundan ve yağ kaynağı için de alglere doğrudan ihtiyaç olduğunu açıkça söylemiştim.

Bu sabah vaktim oldu ve Dünya alg konusunda ne yapmış diye baktım.. Aşağıdaki görsel gibi binlerce görsele rastladım.. Aklım durdu.. Milyonlarca ama milyonlarca litrelik havuzlarda algler üretiyorlar.. Fotoğraftaki görselden çok daha büyüklerine rastladım ama gerçekliğine inanamadığım için eklemedim. Olamaz bu kadar da dedim.. Ama gerçekten yapmışlar..

Yenilebilir enerji diyoruz ya.. Güneş panelleri.. Rüzgar.. Çok ama çok daha ötesine geçmeliyiz. Eğer karbon sıfıra doğru gideceksek.. Önce enerjinin temiz enerji olmasını sağlamalıyız. Ve bunun için ilk adres "algler".

Algler döngüsel ekonominin de çok büyük bir parçasını oluşturuyor. Bu konuda yapılacak o kadar çok iş var ki..

Türkiye'nin 2023-2033 yıllarını görecek minimum 10 yıllık gelecek planına ihtiyaç var. Öncelikle durum tespiti yapılacak ve sonrasında buna göre ilerlenmeli.. Bu planları hazırlamalıyız.
Biyolog (Biologist)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok