Güçlü Ekonomi Odaklı “Hukuk ve Yargı Yapılanma Önerileri” Paylaşıldı:

Hukukun üstünlüğü ve daha iyi yargı ekonomide çarpan etkisi yaratır."

Güçlü Ekonomi Odaklı “Hukuk ve Yargı Yapılanma Önerileri” Paylaşıldı:

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün:

Hukukun üstünlüğü ve daha iyi yargı ekonomide çarpan etkisi yaratır

 

Katma Değer, Kaliteli Hizmet Üretimi ve Güçlü Ekonomi Odaklı ‘Hukuk ve Yargı Yapılanma Önerileri’

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Daha İyi Yargı Derneği’nin Ortak Basın Toplantısında Paylaşıldı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) katkı ve iş birliğiyle Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün tarafından kaleme alınan “TÜRKİYE’NİN ORTA DEMOKRASİ SORUNLARI ve ÇÖZÜM YOLU- Yargı, Hesapverirlik, Temsilde Adalet” kitabının uluslararası dağıtıma girmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, kitapta da yer alan ‘Hukuk ve Yargı Yapılanma Önerileri’ paylaşıldı. Öneriler kapsamında, uluslararası standartlarda şeffaf ve hesapverir olan, oluşumuna tüm paydaşların katıldığı yalın bir üst yapılanma ve örgütlenme yapısı hakkında bilgi verildi.

Yargının işlevinin toplumsal yaşamın her alanını olduğu gibi ekonomiyi de yakından ilgilendirdiğini belirten Av. Mehmet Gün, “Hukuk, üretim ve ticareti sağlayan ilişkiler; ekonominin can damarı ve sinirleri gibidir. Hukukun üstünlüğünü sağlama görevini etkin olarak gerçekleştiren ve bunda güven veren yargı, ülkesinin itibarını ulusal ve uluslararası alanda katlar, ekonomik ilişkilere güven getirerek refahı artırmada çarpan etkisi oluşturur. Zira hukuk güvenliği işletmelerin ticari itibarını artırır, ekonomik ilişkileri ve faaliyetleri canlandırır. Birbirinin tamamen aynı olan bir yatırımın değerinin ülkeden ülkeye kat kat farklı olmasının sebebi, hukukun üstünlüğünün derecesidir. Türkiye’nin kronikleşmiş dış ticaret açığı, bunu finanse etmek için ‘cari açık-dış borç ve yüksek faiz’ sarmalına yakalanmış olması da hukuk alanında geri kalmış olmamızdandır” diye konuştu.

“Hukuk reformu uzun soluklu çalışmayla gerçekleştirilebilir”

 

Av. Mehmet Gün, önerilerini şöyle dile getirdi: “Hukukun üstünlüğünü sağlayabilmek için en başta bunu sağlamaktan sorumlu olan yargı öncelikle ve hızlı bir şekilde verimli çalışmalı, topluma kaliteli hizmet vermeli, şeffaf ve hesapverir hale getirilmeli, bunları sağladığında dünyada eşi benzeri görülmemiş bağımsızlık verilmelidir. Bu Türkiye’yi dünyanın en ileri yargı sistemine kavuşturabilir, fakat hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmek için yeterli değildir. Öte yandan bana göre bir toplum için olabilecek en kötü şey; temel insan hakları ve özellikle fikir ve ifade özgürlüğünün aksaması, bunun uluslararası alanda çok konuşulur hale gelmiş olmasıdır. Yargı gücünün hukukun üstünlüğünü sağlayabilmesi ve topluma sağlam bir hukuk güvencesi verebilmesi için çok kapsamlı yapısal reformlar yapılması zorunludur.

Buna da ilk başta yargı gücünü ciddi bir şekilde ıslah ederek, yürütme ve yasama gücünden ve siyasetten tamamen bağımsız hale getirerek, hakimlere ve savcılara tayin edilmeme gibi uluslararası teminatlar vererek başlamak gerekir. Bu teminatların bir anlam ifade etmesi için yargı ile ilgili olarak alınan aday gösterme, atama, tayin ve terfi kararlarının tamamının etkin olarak yasal denetime açılması zorunludur.”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: “Yeni ekonomi yönetiminin açıkladığı, mali ve finansal istikrar ile makro-ekonomik istikrarın sağlanmasının yolu, evrensel demokrasi standartlarını yakalamaktan geçiyor.”

 

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi: “Ekonomi ile demokrasi arasında dolaylı değil doğrudan bir ilişkinin olduğunu unutmamalıyız. Kalkınma için ekonomik faaliyetler artık yeterli değil. Yüksek demokrasi standardı, hukukun üstünlüğü, fikir ve ifade özgürlüğü gibi evrensel değerler, ekonomide güven ve istikrarın da anahtarı. Güçlü bir ekonominin temelini güçlü kurumlar oluşturur. Hukuk devleti başta olmak üzere, kurumlarımızı ve demokrasimizi güçlendirecek her adım ekonomimizi güçlendirecek, finansal istikrara katkı yapacaktır. Siyasi partiler ve seçim kanunu başta olmak üzere kurumlarımızın denge ve denetim mekanizmasının işlerliği ile bireysel ve kolektif özgürlükler alanını genişleten bir demokratik yönetim sistemi, toplumu ve ekonomiyi arzu edilen derinliğe kavuşturacaktır. Kurumlarımızın bağımsızlığı kadar liyakate dayalı, şeffaf ve hesap verir bir yönetim anlayışı bağışıklık sistemimizi güçlendirecektir. Hukukun üstünlüğü temelli demokratik reformlar dayanıklılık gücümüzü artıracaktır.”

Daha İyi Yargı Derneği Hakkında

Daha İyi Yargı Derneği, Türk yargısının sorunlarını tespit etmek, sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek, öneriler üzerinde toplumsal mutabakat sağlanması ve çözümlerin hayata geçirilmesi yönünde çalışmak amacıyla kurulmuş olan siyaseten tarafsız bir sivil toplum düşünce kuruluşudur.

Dernek bu çerçevede, Türk Yargısı’nın sürekli olarak gelişmesi, çağdaşları ile rekabet edebilmesi ve bu rekabette öne geçebilmesi için, yargı ile ilintili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile toplumu ortak bir zeminde bir araya getirmeyi, fikirler ve öneriler geliştirerek mutabakat ve uzlaşma sağlamayı, üzerinde uzlaşılan önerileri hayata geçirmek için gerekli çabaları göstermeyi amaçlamaktadır.

TÜRKONFED Hakkında

Bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), gönüllülük esasına göre kurulmuş bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. TÜRKONFED, Türkiye’nin her bölgesine yayılmış etkin üye yapısı ve sayısı ile Türkiye’nin en büyük iş dünyası örgütleri içinde yer almaktadır.

Bağımsız ve gönüllü yapısı dikkate alındığında Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan TÜRKONFED; gücünü ve etkinliğini, iş insanlarının üye olduğu federasyon ve derneklerinden alarak çatısı altında 26 bölgesel, 4 sektörel olmak üzere 30 federasyon, 267 dernek üzerinden 40 bine yakın şirket bulundurmaktadır.