Genç Sanatçı Zeynep Abeş'in İstanbul'u Los Angeles Art Show'da Sergilendi

Abeş’in çalışmaları Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek Mamut Art Project’te de sergilenecek.

Genç Sanatçı Zeynep Abeş'in İstanbul'u Los Angeles Art Show'da Sergilendi

Genç Türk sanatçı Zeynep Abeş Memory Place adlı üç enstalasyon çalışmasını Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Los Angeles Art Show’da sergileyerek başarılı bir ilke imza attı. İstanbul’un en önemli yerlerinden İstiklal Caddesi’ni çok farklı bir gözle yansıttığı enstalasyon çalışması sanat severlerden büyük bir ilgi gördü. Abeş’in çalışmaları Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek Mamut Art Project’te de sergilenecek.

 

Sanatçının mezun olduğu UCLA Üniversitesi’nde başarılı bir tez projesi olarak ortaya çıkan Memory Place enstalasyon çalışmasının bu sene özellikle teknoloji ve medya alanında çalışan kadın sanatçıları temsil eden LA Art Show’da sergilenmesine karar verildi. ‘İstiklal Caddesi’, ‘Anne’ ve ‘Uçak’ adlı üç videodan oluşan Memory Place kendisinin ve ailesinin çektiği 1000’e yakın fotoğraftan oluşuyor. Videoların ses dizaynı ise yine sanatçının kendi çektiği videoların seslerinden alıntı yapılarak ortaya çıkarıldı. 

 

Abeş, ayrıca İstiklal Caddesi enstalasyonu için Youtube'daki binlerce İstanbul videosunun seslerini kullanarak özlem duyduğu İstanbul'un yıllar boyunca değişen kimliğini, şehrin simgelerinden biri olan İstiklal caddesi özelinde yansıtmaya çalıştı. Sanatçının sergilenen diğer iki çalışması ‘Anne’ ve ‘Uçak’ çalışmaları da yine aynı fikirden yola çıkılarak hazırlandı ve insanların gözleri kapalıyken de sadece sesleri dinleyerek hafızalarının tazelenmesi amaçlandı.

 

Enstalasyonlar özel ve herkese açık alanlarda oluşturulmuş yaşanmış anıların görselleştirilmeleri arasında geziyor ve sanatçının bir zamanlar ‘Evim’ ‘Yuvam’ dediği şimdilerde ise daha çok özlemle hatırladığı İstanbul’un derinliklerine iniyor.

 

Abeş, Memory Place'de, İstanbul'un hatıralarında bir şehirden çok bir fikir haline gelmesiyle ilgili “yıpranan belirginliği”ndeki üç anı keşfediyor ve bu süreci point cloud data verileri, video ve fotoğraflarla birlikte izleyiciden uzaklaşan üç boyutlu ortamlara dönüştüren fotogrametri (photogrammetry) aracılığıyla görselleştiriyor. İzlenimci ve kısmi olan bu ortamlar - betimlenen sahnelerde kaybolma noktasına doğru ilerledikçe görüntülerin bölümleri daha keskin bir odak haline geliyor. Her iki eserde de görüntünün parçalı doğası, ses tasarımı ile birlikte sürükleyici hale getiriliyor.

 

Üç videodan oluşan Memory Place adlı enstalasyon, sanatçının İstanbul'a dair kısacık anılarını arşivleme arzusuyla başladı. ‘İstiklal Caddesi, Anne ve Uçak’ adlı 3 video çalışması, taranan görüntüleri üç boyutlu hale getirmek için fotogrametri (photogrammetry) tekniği kullanılarak oluşturuldu. Her video farklı bir hafızayı temsil etmekle birlikte, hafızanın koşullar veya zaman içinde nasıl değiştirilebileceğini araştırıyor. Sanatçının kullandığı sesler, deneyimlerin doğasını yansıttığı için hafızadaki betimlemeler daha da gelişmiş halde gözler önüne seriliyor.

 

LA Art Show’da, DIVERSEartLA programının bir parçası olan ve küratörlüğünü Chon A. Noriega’nın yaptığı Immersive Distancing sergisinde genç sanatçı Zeynep Abeş'in Memory Place adlı eseri dünyaca ünlü Carmen Argote'un Last Light enstalasyonu ile birlikte ilk defa sergilendi. Memory Place, Ekim ayında da Bomontiada’da düzenlenecek Mamut Art Project’te sergilenerek Türkiye’de ilk defa görücüye çıkacak.


Video Linkleri: https://www.zeynepmadethis.com/works/memory-place

https://www.zeynepmadethis.com/works/memory-place