Evimde kalıyorum, kendi karikatür serüvenimi yaratıyorum!

Hayatı en iyi anlamanın yolu karikatürden geçiyor.

Evimde kalıyorum, kendi karikatür serüvenimi yaratıyorum!
Hayatı en iyi anlamanın yolu karikatürden geçiyor.

Evlerimizde kaldığımız günler uzadıkça, çocuklara verimli zaman geçirtecek uğraşlar bulmak zorlaşıyor. Gün boyunca tablet, telefon ve televizyon gibi cihazların yaydığı manyetik ve hipnotik etkilere maruz kalan çocukları, hem yaratıcı hem de zihin açıcı aktivitelerle zamanlarını geçirmeleri konusunda desteklemek gerekiyor.

Temel eğitimde, karikatüre dayalı öğrenme ve öğretme yaklaşımının öğrencilerin başarı grafiğini yükselttiği konuşuluyor. Karikatür sanatı sayesinde görsel algı ve düşünme becerilerini geliştiren çocuklar hayata bir adım önde başlıyor. Körü körüne okuma ve ezbere dayalı öğrenmeye mesafeli duran yeni nesiller, karikatürden aldıkları esinle, hayatı daha yakından anlamanın ve anlatmanın yollarını fark ediyor.
 
Çocuklar kendi karikatür serüvenini yaratıyor…
 
Karantina günleri geçmek bilmezken, içinde bulunduğumuz bu küresel sağlık çıkmazını en çarpıcı şekilde yansıtmayı başaranların başında yine sanatçılar geliyor.

Peki; gördüklerini, hissettiklerini, izlenimlerini çizim yoluyla ifade etme sadece resme kabiliyeti olanlara mı mahsustur? Parlak bir fikri olan herkes bir kalem ve kâğıt yardımıyla karikatür çizebilir, düşüncelerini resim yoluyla anlatabilir. ''Öyle hemen karikatür mü çizilirmiş?'' demeyin sakın. Ödüllü karikatürist Hicabi Demirci rehberliğinde, içinizdeki gizli karikatüristi uyandırmak için harika bir kitap önerimiz var!

Ulusal ve uluslararası arenada 100'ü aşkın ödüle değer görülen Hicabi Demirci'nin, karikatür sanatına ışık tutan kitabı Çizginin Çizgisi, okurlarını Türk karikatür evreninde dünden bugüne renkli bir serüvene çıkarırken, herkesi kendi çizim yeteneğini keşfetmeye çağırıyor.  

Karikatür sanatı mercek altında
 
İyi bir karikatüre imza atabilmenin en önemli unsurları nelerdir? Türk karikatür tarihine yön veren isimler kimlerdir? Bir karikatürü ''doğru'' yorumlayabilmek için hangi ipuçlarına sahip olmak gerekir? Birkaç basit adımda nasıl karikatür çizilir?  
 
Çıkış noktasını, sanatçının okullarda gerçekleştirdiği atölye çalışmalarından alan ve içeriğinde pek çok teorik bilgi ile pratik uygulamaya da yer veren bu bol etkileşimli kitap, başta öğrenciler olmak üzere her yaştan okurun görsel algısını şekillendirecek bir izlek oluşturuyor.

''Karikatürde Yöntemler'', ''Genel Hatlarıyla Karikatür Tarihimiz'', ''Mizahi Anlatımın Özellikleri'', ''Karikatürde Kavramlar ve Görsel Yorumlama'' olmak üzere dört ayrı bölümde ilerleyen Çizginin Çizgisi, şimdiye dek bu alanda hazırlanmış en kapsamlı yayın olma özelliğini taşıyor.

Karikatüre tarihsel perspektiften bakmanın yanı sıra, karikatür çizimi ve karikatür yorumlama çalışmaları için çeşitli ipuçları da sunan Hicabi Demirci, karikatür kültürünü ve geleneğini disiplinlerarası bir boyutta irdeleyerek, özgün metinler ve görseller eşliğinde benzersiz bir anlatım üslubu yakalıyor.

Karikatürde yer alan imgelerin, zihinlerdeki hayal gücüne yansımasının analizi ve sentezi üzerine olgun bir yapı kuran Demirci, kitabının sonunda yer verdiği renkli karikatür seçkisi ile evrensel konulara farklı eleştiriler getirerek, okurlarını düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor.
 
 
Hicabi Demirci ile Karikatür Üzerine...

''Karikatür, insanı rahatsız eden bir sanattır.''

Karikatürün hayatınızdaki yeri ve önemi nedir?

 
Karikatür, vicdan sahibi bir toplumun oluşmasında önemli katkılar sunan bir sanat dalıdır.
Karikatür, insan hakları bildirgesindeki maddelerin hayata geçirilmesi için mücadele verir. Ben de bu mücadeleyi kendi sanatım aracılığıyla veriyorum ve bu durumu çok önemsiyorum.
 
Hayatı karikatürle yorumlamaya, anlamlandırmaya çalışmak insana neler kazandırır?

Karikatür, sayfalar dolusu bir yazının anlatmak istediğini kestirme yoldan söyler. Lafı uzatmaz.
Kimsenin zamanını çalmaz. Karikatürün görsel gücü ve etkisi uzun sürelidir. Ayrıca karikatür, hoşgörü kültürümüzün gelişmesine de katkıda bulunur.
 
İçindeki karikatüristi uyandırmak isteyen okurlara ne önerirsiniz?

Karikatür dünyanın en masrafsız sanatıdır. Bir kâğıt ve kalem yeterlidir. Şatafatlı mekânlar ve malzemeler talep etmez. Yeter ki yaratıcı bir düşünceniz ve çizim için zamanınız olsun.
 
 
Çizginin Çizgisi - Karikatürün Serüveni
Başvuru, Karikatür
Her Yaş

Yazan ve Resimleyen: Hicabi Demirci

Fiyat: 40,00 TL
Baskı Detayları: 104 sayfa, mat kuşe kâğıt, renkli baskı, karton kapak, 19,5x26 cm
ISBN: 9786055678517

Etikteler: Adalet, Çevre Bilinci, Farklılıkların Zenginliği, Kültürel Değerler, Mizah
Tadımlık için tıklayın
Çizgili Dünya - Karikatürler
Karikatür
Her Yaş

Resimleyen: Hicabi Demirci

Fiyat: 43,00 TL
Baskı Detayları: 112 sayfa, mat kuşe kâğıt, renkli baskı, karton kapak, 19,5x26 cm
ISBN: 9786055678784

Etikteler: Eleştirel Düşünme, Güzel Sanatlar, Meslek Seçimi, Okuma ve Yazma Kültürü, Yaratıcılık
Tadımlık için tıklayın
 
 
Hicabi Demirci Hakkında

2013 Yunus Nadi Ödülleri'nde karikatür dalında ödüle değer görülen sıra dışı karikatürist Hicabi Demirci, 1968 Haziran'ında Samsun'a bağlı Kocapınar köyünde doğdu. İlk, orta ve lise yılları Anadolu'nun çeşitli yerlerinde geçti. 1985'te Ankara Gazi Lisesi'ni, 1992'de Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Çocukluk yıllarında başlayan çizgi serüveni zaman içinde kendi yolunu bularak karikatürle buluştu. Üniversite yıllarında çizgiden kopmamak için girdiği çizgi film atölyesinden uzun süre çıkmadı. Animasyon çalışmaları süresince çizgi film senaryoları da yazdı. 1998'de senaryosunu, animatörlüğünü ve yönetmenliğini üstlendiği ''Ufuktaki Ada'' isimli kısa metrajlı çizgi film çalışması, Almanya Nürnberg Film Festivali'nde gösterime girerek finale kaldı. Aynı film Ankara Film Festivali'nde de izleyiciyle buluştu. 2000 yılı İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali'nin afiş tasarımına imza attı. Reklam sektöründeki çeşitli ajanslara illüstrasyon ve storyboard çalışmaları gerçekleştirdi. Kitap ve dergi kapağı projeleri ile grafik alanında sayısız ürün verdi. Bir dönem, Radikal İki ve Milliyet Pazar eklerinde karikatürleri yayımlandı. Ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarından 100'ü aşkın ödüle değer görüldü. 2005 yılında ''Şeytantırnağı / Hangnail'' isimli kişisel albümünü yayınladı. Uzun yıllar Radikal gazetesinde illüstratörlük yapan Demirci bir süredir çalışmalarını Sözcü gazetesinde devam ettiriyor.
 
 
Hicabi Demirci ile Karikatür Çalışması
Video için tıklayın