Ertelemeyi Nasıl Durduracağınıza Dair Bilimsel Bir Kılavuz

Ertelediklerini Sevdiğin Şeylerle Birleştir

Ertelemeyi Nasıl Durduracağınıza Dair Bilimsel Bir Kılavuz

Erteleme; kararları veya hareketleri, yapılması gerektiğini bildiği halde gereksiz yere öteleme eylemidir.Daha üretken anlarımızda, ertelemeyi geçici olarak nasıl durduracağımızı anladığımızda, kendimizi tatmin olmuş ve başarılı hissederiz.

Bu kılavuzun amacı, neden ertelediğimizin arkasındaki bilimi açıklamak, ertelemeyi yenmek için kullanabileceğiniz kanıtlanmış çerçeveleri paylaşmak ve harekete geçmeyi kolaylaştıracak faydalı stratejileri ele almaktır.

Bir şeyi alışkanlık haline getirdiğinizde onun zararlarını görmezden gelme ve normalleştirme eğiliminde oluruz. Erteleme sempatizanları genellikle bir görevin sonunda bittiği sürece ne zaman yapıldığının önemli olmadığını söylerler. Hatta bazıları en iyi baskı altında çalıştıklarına inanıyor.

Bunu bir yaşam tarzı olarak kabul eden kronik erteleyiciler, diğer insanların onları başarısız olarak görmelerindense, çabadan yoksun olduklarını düşünmelerini tercih ediyor.

Neden Erteleriz?

Bu resim için metin sağlanmadı

Beynimizde yapmamız gerektiğini bildiğimiz şeylerden kaçınmamıza neden olan neler oluyor?

Davranışsal psikoloji araştırması, iyi niyetimize rağmen ertelemenin bizi neden kendine çektiğini açıklamaya yardımcı olan "zaman tutarsızlığı" adlı bir olguyu ortaya çıkardı. Zaman tutarsızlığı, insan beyninin anlık ödüllere gelecekteki ödüllerden daha fazla değer verme eğilimini ifade eder. Araştırmacılar zihnin uzun vadeli getiriyi değil, anlık tatmini sevdiğini keşfettiler.

Dolayısıyla, anlık arzular ve olmak istediğimiz kişi genellikle birbiriyle çelişir. Olmak istediğimiz kişi ince ve formda olmak ister, ancak anlık arzular çörek ister. Elbette, herkes 10 yıl sonra iyi görünmek için için bugün sağlıklı beslenmeniz gerektiğini biliyor . Ancak diyabet veya kalp yetmezliği riskinin artması gibi sonuçlara daha yıllar var..

Ertelemeyi durdurmak istiyorsak, başlamayı mümkün olduğunca kolaylaştırmalı ve başladıktan sonra motivasyon ve ivmenin geleceğine güvenmeliyiz. ( Motivasyon genellikle başlamadan önce değil, başladıktan sonra gelir.)

Şimdi bunun nasıl yapılacağı hakkında konuşalım.Ertelemeyi yenmek ve uzun vadeli daha iyi seçimler yapmak istiyorsanız, o zaman şimdiki benliğinizin gelecekteki benliğinizin çıkarına en iyi şekilde davranmasını sağlamanın bir yolunu bulmalısınız.

4 Yöntem Var:

  1. Uzun vadeli davranışın ödüllerini daha hızlı hale getirin.
  2. Ertelemenin sonuçlarını daha belirgin hale getirin
  3. Başlamayı kolaylaştıracak hedefler belirleyin
  4. Zaman yönetimi araçlarını kullanın

1.  Ertelediklerini Sevdiğin Şeylerle Birleştir

Bu resim için metin sağlanmadı

Ertelememizin nedeni, zihnimizin hızlıca bir fayda istemesidir. Uzun vadede sizin için iyi olan bir davranışı kısa vadede iyi hissettiren bir davranışla bir araya getirmeye çalışın. Temel format şudur: SEVDİĞİN ŞEYİ yaparken ERTELEDİĞİN ŞEYİ yap.

Hadi birkaç örneğe bakalım

  • Spor yaparken sevdiğiniz sesli kitapları, müzikleri veya podcastleri dinleyin.
  • Ders çalışırken sevdiğiniz içeceği yanınıza alın.
  • En sevdiğiniz programı sadece ütü yaparken veya ev işleri yaparken izleyin
  • İş yerinde ertelediğiniz zor bir toplantıyı, en sevdiğiniz restoranda yemek yiyerek yapın.

2. Vazgeçmenizi Önleyecek Yöntemler Bulun

Bu resim için metin sağlanmadı

Tek başınıza egzersiz yapıyorsanız, gelecek haftaki egzersizinizi atlamanız hayatınızı pek etkilemeyecektir. Bir antrenmanı kaçırdığınız için sağlığınız hemen bozulmaz. Egzersizi ertelemenin maliyeti ancak haftalar ve aylar süren tembel davranışlardan sonra acı verici hale gelir. Ancak, gelecek Pazartesi akşam 8'de bir arkadaşınıza egzersiz yapmayı taahhüt ederseniz, antrenmanı iptal etmek pek de kolay olmayacaktır.

Buradaki fikir, ertelediğiniz şeyi davranışı hemen şimdi yapmazsanız ortaya çıkacak yeni ve can sıkıcı bir sonuç yaratmaktır.

3.  Başlamayı Kolaylaştıran Hedefler Belirleyin

Bu resim için metin sağlanmadı

Erteleme, genellikle bir davranışa başlamadaki zorluktan kaynaklanır. Buradaki hedef, başlamayı olabildiğince kolaylaştırmak ve başladıktan sonra ivmenin sizi daha da ileriye taşıyacağına güvenmektir. Bir kez başladıktan sonra, çalışmaya devam etmek genellikle düşünüldüğünden daha kolaydır.

Görevleri daha ulaşılabilir hale getirmenin harika yolu da onları parçalamaktır. Örneğin, bir yazar her 15 dakikada bir 250 kelimelik bir hedef belirledi ve bunu her gün üç saat boyunca sürdürdü. Bu yaklaşım, bir kitap yazmak gibi büyük bir görev üzerinde çalışmaya devam ederken, her 15 dakikada bir tatmin ve başarı duygularının tadını çıkarmasını sağladı.

4.  Görev ve zaman yönetimi araçlarını ve uygulamalarını kullanın.

Bu resim için metin sağlanmadı

Bir şeyi yapmak için belirli bir zaman ayırdığında ve alarm kurduğunda, o şeyi yapma olasılığın çok daha yüksektir. Bir alarm çaldıktan sonra beynin sana söylediği "Bunu beş dakika içinde yapacağım" gibi küçük yalanlara dikkat et. Görevi hemen tamamlamayı hedefle; önce başka bir şeyi bitirmen gerekiyorsa, ona geri dönebilmek için başka bir alarm kurduğunuzdan emin olun.

Uzmanların En Yüksek Verimlilik İçin Tavsiye Ettikleri Günlük Rutin

En iyi ve en basit üretkenlik sistemlerinden biri; Ivy Lee Yöntemi.

Bunun 5 adımı var;

  1. Her gününün sonunda, yarın başarmanız gereken en önemli 5 şeyi yazın. Altıdan fazla görev yazmayın.
  2. Bu altı öğeyi gerçek önem sırasına göre önceliklendirin.
  3. Ertesi gün olduğunda, yalnızca ilk göreve konsantre olun. İkinci göreve geçmeden önce ilk görev bitene kadar çalışın.
  4. Listenizin geri kalanına aynı şekilde yaklaşın. Günün sonunda, tamamlanmamış öğeleri bir sonraki gün için altı görevden oluşan yeni bir listeye taşıyın.
  5. Bu işlemi her iş günü tekrarlayın.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın: Her gün önce en önemli şeyi yapın ve ilk görevin ivmesinin sizi bir sonrakine taşımasına izin verin.

Programlarınızı ayarlamanın ve görevleri tamamlamanın birçok yolu vardır. İyi haber şu ki, çözüm bu listede okuduklarınızla sınırlı değil. Erteleme alışkanlığıyla birlikte odaklanmakta zorlandığını fark ederseniz, bir uzmana başvurun. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bu problemi tespit etmek için uygulanan testler sorunu anlamanızı sağlayacak ve ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış bazı çözümler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Merve Tokgöz

Uzman Klinik Psikolog - Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://mervetokgoz.com/index.php