ERTELEME HASTALIĞI

Neden erteliyoruz?

ERTELEME HASTALIĞI

Cyril Northcote Parkinson, İngiliz devlet memuru olarak devlet dairelerinde çalışırken edindiği tecrübeler sonucunda şu yasayı ortaya atar:

Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.’

Parkinson yasası olarak bilinen bu yasaya göre yapılması gereken bir işi çoğunlukla son dakikaya kadar erteler, mümkün olan en geç zamanda yapmaya başlarız. Sonra ne olur? Uykusuz geceler veya stresli günler, saatler.

Hepimizin yapmak zorunda olduğumuz pek çok işimiz varken bazılarını sürekli erteler dururuz. Sonunda acil olarak karşımıza gelen işlerin çoğu zamanında yapılmadığı içindir.

Neden erteliyoruz?

•     Mükemmel olması için bekliyoruz.

•     Nereden başlayacağımızı bilmiyoruz.

•     Çok fazla belirsizlik ile mücadele ediyoruz.

•     Çok işimiz olduğu için öncelik veremiyoruz.

•     Zor olduğu için başlayamıyoruz.

•     Uzun zaman alacağı için başlayamıyoruz.

•     Başkalarına bağımlı olduğumuz için başlayamıyoruz.

•     Yetersiz olduğumuzu düşünüyoruz.

•     Yanlış değerlendirilmekten korkuyoruz.

•     Motivasyon eksikliği yaşıyoruz.

Erteleme hastalığından kurtulmak için

Beynimizi disipline olacak şekilde eğitmemiz gerekir. Bunun için birkaç farklı stratejiler uygulayabiliriz.

1.Öncelikle ertelediğinizi kabul edin. Önemli bir iş söz konusu olduğunda eliniz hep başka işlere kayıyorsa, örneğin; maillerinizi kontrol ediyorsanız, aç olduğunuzu fark edip yemek yiyorsanız ya da başka bahaneler buluyorsanız bilin ki erteliyorsunuz. Sürekli, bugünden yarına kalan işlerinizin bir listesini yapın.

2. Erteleme nedeninizi bulun. Her türlü sebebin muhakkak bir çözümü vardır. Neden ertelediğinizi bulursanız o durumu değiştirmek için doğru adımları atabilirsiniz. Örneğin bazı belirsizlikler varsa, ilgili kişilerle konuşup gerekli bilgileri toplayabilirsiniz.

3. Basit bir ilk adımı atın. Mükemmel olmak için beklemeyin. Gerekirse geri dönüp düzeltmeler yapabilirsiniz. İlk seferde kusursuz olmak zorunda değilsiniz. Bir kez başladığınızda sandığınızdan kolay olduğunu göreceksiniz.

4. Zamanı küçük parçalara bölün. İşin tamamını bir seferde bitirmek yerine kısa zaman dilimlerinde parça parça bitirin. İki saat aralıksız çalışmak yerine otuz dakikalık dört parçaya bölün.

5. Kendinize mola verin. Önceden belirlediğiniz zaman diliminde çalışmanızı bitirdikten sonra sevdiğiniz bir şeyi yapmak üzere ara verin. İhtiyacınız olmasa bile mola kullanın. Bu şekilde enerjinizi daha uzun süre yüksek tutarsınız.

6. İşi küçük parçalara bölün. Her bir parça için ayrı bir süre tanımlayın. Küçük işler zamanında biterse, işin tamamı da zamanında bitmiş olacaktır.

7. Aynı anda tek bir işe odaklanın. Etrafınızda ilginizi dağıtacak her şeye ‘hayır’ deyin.

8. Önce en zor işten başlayın. Günün ilk saatlerinde en zor işleri bitirirseniz enerjinizin düştüğü ilerleyen saatlerde basit işleri bitirmek daha kolaydır. Bu şekilde günü başarılı hissederek bitirirsiniz.

9. Başarılarınız için kendinizi ödüllendirin. Bitirilmesi gereken iş için dönüm noktaları belirleyin. Bunları tamamladığınızda uygun bir kutlama yapın.

10. Hergün mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Bazı günler canınız istemiyorsa kendinizi zorlamayın. Bu herkesin başına gelebilen normal bir durumdur. Arada durup dinlenip yeni stratejiler geliştirmekte fayda var.

11. Sonuçlara odaklanın. Varmak istediğiniz sonuca doğru gidip gitmediğinizi test edin. Doğru yolda olduğunuzdan emin olun.

12. Hesap verebilir olun. İşiniz ile ilgili birisine söz verirseniz verdiğiniz sözü tutma ihtimaliniz yükselir.

13. Dikkat dağıtıcıları uzaklaştırın. İşe odaklandığınız sırada telefon bildirimlerini kapatmak gibi alacağınız basit önlemler konsantrasyonunuzun bozulmasına engel olacaktır.

Erteleme hastalığı işteki performansınızı düşürmenin yanında stres, kaygı bozukluğu gibi sağlık sorunlarına veya öz saygının yitirilmesine de yol açabilir. Sabah uyandığınız andan itibaren disiplinle uygulayacağınız stratejiler sayesinde erteleme hastalığından siz de kurtulabilirsiniz.

Bereketli günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu