En Çok Yapılan 20 Pazarlama Hatası: 8 Numara – Pazarlama Planı Yok!

Müşterilere sorduk. Neden bir pazarlama planınız yok?

En Çok Yapılan 20 Pazarlama Hatası: 8 Numara – Pazarlama Planı Yok!

Pazarlama planı olmayan bir işletme kazancını şansa bırakmış demektir. Başarınız pazarlama planı sayfa sayınız ve onlara ayırdığınız zaman dilimi ile doğru orantılıdır. İki sayfalık bir planın var ve ona 5 saatini ayırıyorsan pek iyi pazarlama yapmıyorsun demektir. Sağlam bir pazarlama planı, iş planınızın temel bir parçasıdır. Pazarlama planınızı yapmadığıysanız buna bağlı olarak kaç satış elemanına ihtiyacınız olduğunu, operasyonda kaç kişinin çalışacağını anlayamazsınız. Üretim programı pazarlamaya bağlıdır, siz fazla mı üretiyorsunuz az mı? 

 

Stok Durumu

Stok durumunuz talebi karşılıyor mu? Bir ürününüz var ve talebin çok olacağını düşünüyorsunuz diyelim. Bu çok inandığınız üründen yüzlerce ürettiniz ve işler hayal ettiğiniz gibi olmadı peki şimdi bu ürünlere ne olacak? Başka bir senaryo üretelim: iyi bir ürününüz var, bu ürün için yaptığınız pazarlama stratejisi hızlı sonuç aldı ve talep bir anda arttı ama siz yeteri sayıda ürün üretmediniz çünkü bunu tahmin edemezdiniz. Peki ya bir pazarlama planınız olsaydı? Talebi ölçmeyi hatta talebin oluşacağı zaman dilimini siz planlamış olsaydınız, kendinizi işinize daha fazla hakim hissderdiniz değil mi? Diğer senaryolarda siz işi yürütmüyor iş sizi arkasında koşturuyor. 

 

Müşterilere sorduk. Neden bir pazarlama planınız yok?

Müşterilere sorduk ve en çok söylenen cevaplara bir göz atın, siz de aynı fikirde misiniz? 1. Pazarlamaya ayıracak zamanım ve bütçem yok. 2. Pazarlama planı için ne yapacağımı bilmiyorum. 

 

Plan Oluştur

Hadi kısaca bir plan oluşturalım. Pazarlama planında olması gerektiğini düşündüğünüz şeyler neler bir düşünün. Aklınıza pazarlama için 10 önemli madde gelmiyorsa öğrenin. Pazarlama ile ilgili kitaplar okuyarak başlayabilirsiniz. Konu ne olursa olsun öğrenmeden o konuda iyi olmayı bekleyemeyiz. Hayal et, hedefle koy, öğren…. Bir işletmeci, satışçı ya da pazarlama uzmanı olarak dürüstçe kendinize sorun bu konu ile ilgili kaç kitap okudunuz, kaç eğitime katıldınız? 


 

Pazar Araştırması

Pazar araştırması ile başlayın. İster bir işe sıfırdan başlayın isterseniz yıllardır bu işi yapan bir işletmeci olun, pazarlama planınızı oluşturmaya pazar araştırması yaparak başlayın. Yaptığınız işi yapan, size benzeyen yaklaşık kaç işletme var? Büyüklükleri ne? Sizin bölgenizde kaç benzer kaç işletme var?

Bir kahve dükkanı açacaksınız diyelim. O bölgede kaç kahve dükkanı var, ortalama kaç kişi geliyor, işlet bir lokasyon mu… gibi birçok önaraştırma yapabilirsiniz. Bunları araştırmadan bir dükkan açıyorsanız durun ve araştırın. 

 

Sizin sektörünüzdeki benzer firmalar ne yapıyor? Bir iki benzer işletmenin internet sitesini araştırın, sitede gezinirken pazarlama stratejilerini okumaya çalışın, eminim ki yapmanız gereken ya da geliştirmeniz gereken bir çok adım keşfedeceksiniz. 

 

Takvim 

Planınızı bir takvim çerçevesine oturmalısınız. Atmanız gereken, geliştirmeniz gereken adımları keşfettiyseniz sıra bu aksiyonları bir takvime yerleştirmektedir. Ocak ayında ne pazarlıyorsun, nasıl pazarlıyorsun, yeni ürüne geçişi ne zaman yapacaksın, yeni ürüne geçerken hazırlık sürecin hangi zaman diliminde, yoğunluk hangi dönemlerde yaşanabilir bu maddelerin hepsini planlayabilirsiniz. Daha iyi bir planlama yapmak istiyorsanız SWOT Analizi yapabilirsiniz. 

 

 

Pazarlama Uzmanını İşe Almak

Eğer ben işletmeciyim pazarlama için bir uzman işe alırım o işletmem ve benim adıma bu süreçleri yapar diye düşünebilirsiniz. Peki ya onların işlerini iyi yapıp yapmadığını nasıl takip edeceksiniz, pazarlamanın adımlarını bilmeden onlara nasıl sorular soracaksınız? Bir işletmeci olarak senin için pazarlama uzmanının işe alım sürecindeki diploması yeterli mi? Pazarlama stratejileri çok farklı ve sizin işletmeniz için hangisinin iyi olduğunu bilmeden o konuda uzman birini işe alamazsınız. 

 

Son İpucu

Son olarak bazı ipucu başlıklar verelim. Pazarlama planınızı oluştururken zayıf yönlerinizi, fırsatları ve tehditleri inceleyin. Rakiplerinizi gözden geçirin. 

https://www.actioncoachturkey.com/en-cok-yapilan-20-pazarlama-hatasi-8-numara-pazarlama-plani-yok/?u