DÜNYADA NELER OLUYOR?

2022 yılında Çin’in verdiği 25 milyar dolar ilavesi ile Afrika ülkelerinin Çin’e borcu 220 milyar dolar.

DÜNYADA NELER OLUYOR?
Tabii kaynakların önemi ABD Başkan Yardımcısınn çıktığı Afrika turu ile tekrar gündeme geldi; Gana’dan başlayan Tanzanya ve Zambiya’yı kapsayacak olan dokuz günlük ziyaret, Aralıkta Washington’da ABD-Afrika Hükümet Başkanları zirvesi ve Dış İşleri Bakanının yılın başında yapılan Etyopya, Nijer ziyaretlerinin devamı. Hedef Afrika’nın genç nüfusu ve tabii kaynakları. Ziyaretin başladığı nokta Çin hükümetine olan borçlarını ödemekte zorlanan Gana, devamında ise zengin bakır madenlerinin tümünü Çin’e ihracat etse dahi Çin’e olan borçlarını ödeyemeyen Zambiya.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Çin ile Afrika arasında yapılan finansal anlaşmaların günümüzün kurallarına uymadığını ve anlaşma imzalayan ülkeler dışında bilinmediğini açıkladı. Başkana göre Afrika ülkelerinin günümüzün şartlarına uygun finansal şartlarda borçlanmaları ve yaptıkları anlaşmaların şeffaf olması kendilerini bu güne kadar çok ağır şartlar koyarak finanse eden Çin’in hegemonyasından onları kurtaracak. Avrupa Birliği ve Amerika geç de olsa Afrika’nın tabii kaynaklarına ulaşabilmek için Afrika ülkelerine finansal destek vermeye ve madenlerine doğrudan yatırım yapmaya hazırlar. Onlar için sorun Çin’in bu ülkelere borç verirken elde avuçta olan tüm tabii kaynaklarını kendisine bağlaması. Çin-Afrika ticaret zinciri Tanzanya’da Amerikalılar tarafından kurulacak olan ve Başkan Yardımcısı tarafından temeli atılan, 2026 yılında tamamlanarak üretiminin tümünü Amerika’ya ihraç edecek olan nikel tesisi ile kırılmış.
Çin hükümeti ise yaptığı açıklamada kendilerinden borçlanma isteğinin Afrika ülkelerinden geldiği ve bu isteğe o ülkeler için en cazip olan geri ödeme planının sunularak onların onayı ile başlanıldığını açıkladı. Batının sorunu, “Afrika Ekonomi Program ve Stratejisini” 2016 yılında yaparak başladığı Afrika’da genişleme, yerleşme ve tabii kaynaklar ile borcunu tahsil etme modeli ile Çin’in Afrika ülkelerine 2021 yıl sonuna kadar verdiği 185 milyar dolar borç. Resmî rakamlar elde olmadığı için kesin olarak doğrulanmasa bile 2022 yılında Çin’in verdiği 25 milyar dolar ilavesi ile Afrika ülkelerinin Çin’e borcu 220 milyar dolar.
Amerika ve Avrupa’nın karşısında 220 milyar dolar borcuna karşı tüm yer altı kaynaklarını Çin’e ipotek eden bir Afrika kıtası.
Kimbilir gelecekte dünyanın jeopolitiği nasıl olacak?

(Fethi Ağalar hocamın Pazar Yazısından esinlenerek)

Murat Ülker

Chairman at pladis and Godiva Chocolatier and Board Member at Yildiz Holding