DULKADİRLİ TÜRKÜLERİ

Genç nesillere,evlatlarımıza aktarıp,sevdirmememiz,Türk'ün milli şifrelerini öğretmemiz gerekir.

DULKADİRLİ TÜRKÜLERİ
Türküler nesilden nesile devam eden edebiyat,kültür ve hatta tarihi de içinde saklayan geleneksel hazinelerdir.Genç nesillere,evlatlarımıza aktarıp,sevdirmememiz,Türk'ün milli şifrelerini öğretmemiz gerekir.
Türkülerimizde duygu,hikmet ve irfan felsefesi yüklüdür.Türkmen kilimlerinin gergef gergef nakışları türkülerde efkar ve sevinç olmuştur.
Türkülerde söz ,saza dönüştüğünden içimiz bir başka olmakta,bazen "Üç köyün içinde allı Zeynep"' bazen Türk dünyasının "Zahide" si olmaktadır.
Bazen türkülerle ağlar,güleriz.Bazen ferman olur,bazen derman olur.Halay olur,sinsin,tura,
cirit ve mehterde hava olur.Bazen gizli sırlarımızı herkese açar.
Bu girizgâhtan sonra, tekrara düşmemek adına
19.8.2010 tarihinde yazdığım ,Memurlar net internet sitesinde ve Dört Sözüm Var kitabımda yayımlanan ; "Bizim Eller Türkülerle Yaşar " makalemde Anadolu'da türkülerle bir gezinti yapmıştım.
Türk Halk Müziği sanatçısı ve yorumcu Bayram Bilge Tokel'in" Tarih İçinde Yozgat Musiki Folkloru" makalesini (Osmanlı Devleti ve Bozok Sancağı,Ank.2000,s.633,638) okuyunca kendimizi ,Dulkadirli Türkülerini yazmak farz oldu.
Tokel, şöyle yazıyor :
- Pek çok insanın farkında olmadığı, olanların da bir anlam veremediği Emirdağı yöresi türküleri ile Yozgat yöresi türkülerinin benzerliği de, işte buralardaki halkın aynı boya hatta belki de aynı aşirete mensup olmalarından kaynaklanmaktadır.( Emirdağı Birbirine Ulalı,Cevizin Yaprağı Dal Arasında,Evlerinin Önü Kötü Bir Yokuş vb.türkülerinin neredeyse ikiz kardeşi kadar benzerlerini Yozgat 'ta bulmak mümkün )
-Aynı durum ,büyük bir bölümü Bozok koluna mensup Türkmenlerden oluşan Elbistan yöresi türküleri için de geçerlidir. ( Bilalimsın Bilalim,Anam Beni Haslarınan Hasladı, Çamdan Sakız Akıyor,Gayabaşı Dirgenlik, Evleri Fadimeli vb.) Elbistan yöresi türkülerinin Yozgat, özellikle Boğazlıyan yöresi türkülerine benzediklerini görüyoruz.Yine Elbistan yöresinden derlenmiş, "Bilalımsın Bilalım" türküsünü kendi köyüm olan Boğazlıyan'ın Müftü kışla köyünde ,kadınların çok eski yıllardan beri en yaygın oyun türküsü olarak söylendiklerini biliyorum.)
Araştırmacı yazar olarak biliyorum ki, Bozok Sancağı Dulkadiroğlu Beyliğinin 15 .ve 16. yüzyıllarda sancaklarından biridir.Köyünde,kasabasında eserleri vardır.Çandır,'da Şahruh Bey in eşi Şah Sultan Hatun Türbesi ve mescidi bulunmaktadır.
Kırşehir de bu yüzyıllarda Dulkadirli yurdudur.
Sayın Tokel'in ilave etmediği Kırşehir'i de ben ekliyorum.Aynı kardeş türküleriz.
Emirdağ türkülerine gelince, yerinde gördüm ve yazdım.Orada Gömü kasabasında Dulkadirliler gömülü.
1750'li yıllarda Maraş'tan gelip bu yöreye yerleşmişlerdir.( Hafız İbrahim Köken,Aşiretler Kitabı Emirdağı'nın Çevresindeki Aşiretler,1997-Emirdağı )
Daha iyi anlaşılmakta ki,Yozgat, Kırşehir,Elbistan ve Emirdağı Dulkadirlilerin yurdu ve türküleri de kardeştir.
Sadece Emirdağı'nın "evleri birbirlerine ulalı " değil , yüzyıllarca birlikte yaşayanların yürekleri de birbirine ulalı.Sabah ezanı okundu, Hatice namazını kılmaktadır.
6.12.2020
Ahmet DULKADİROĞLU