Doğru Su Deposu Seçimi ile Depolanan Suyun Kalitesini Korumak Mümkün

Betonarme ve plastik su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor

Doğru Su Deposu Seçimi ile Depolanan Suyun Kalitesini Korumak Mümkün

Yaşam alanlarında musluktan akan su sağlık açısından risk teşkil edebiliyor. Çünkü apartmanlar, okullar, hastaneler, işyerleri ve daha birçok alanda yaygın olarak kullanılan betonarme ve plastik su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor. Peki yaşam alanlarında suyu güvenli bir şekilde depolamak için nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte su depolama sistemleriyle ilgili bilinmesi gerekenler.

 

Evlerde, işyerlerinde ve daha birçok yaşam alanında musluktan akan su rahatlıkla tüketiliyor. Ancak musluktan akan her şehir şebeke suyu sandığınız kadar temiz olmayabiliyor. Çünkü suyun kalitesinin korunması için güvenli bir şekilde depolanması gerekiyor. Peki yaşam alanlarında suyu güvenli bir şekilde depolamak için hangi sistemler tercih edilmeli?

Suyun kalitesinde süreklilik sağlayan sistemlerin donanımsal özelliklerine vurgu yapan Ekomaxi uzmanları, su deposunun güvenli kullanım imkânı sunabilmesi için uzman personeller tarafından seçim yapılması gerektiğine de dikkat çekiyor.

Betonarme ve plastik su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan betonarme ve plastik su depoları, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkileniyor ve bu durum zaman içerisinde depoda; pas, yosun ve bakteri oluşmasına neden olarak, suyun kimyasal yapısını bozuyor. 

Depremler ve sarsıntılar ile beraber zamanla statik taşıyıcılığını kaybeden betonarme su depoları; çatlama, sızdırma problemlerinin oluşmasına da neden oluyor. Bu istenmeyen durumlar, insan sağlığı için tehdit oluşturmasının yanı sıra istenmeyen kayıp ve kaçak oranları oluşmasına da neden oluyor. 

“GRP su deposu sistemleri” tercih edilmeli

Ekomaxi uzmanları, suyun güvenli bir şekilde depolanması için gelişmiş toplumlarda oldukça yaygın olarak kullanılan “GRP Su Deposu Sistemleri”nin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü GRP su deposu, yüksek  mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan “cam elyaf takviyeli kompozit malzeme” ile üretiliyor. 

İnsan sağlığını koruyor

Mukavemeti yüksek, yalıtım katsayısı düşük olan GRP su depoları, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önleyerek, insan sağlığını koruyor. 

Elektrik iletkenliği yok

Bununla birlikte elektrik iletkenliği olmayan  “GRP Su Deposu Sistemleri” bu özelliğiyle de plastik ve betonarme su depolarından ayrışıyor ve yüksek güvenlikli kullanım imkânı sunuyor.

WRAS belgesi

Ekomaxi uzmanları, su deposu seçiminde belgelendirmenin de önemli bir kriter olduğuna dikkat çekiyor. Dış basınçlara ve etkenlere karşı yüksek mukavemet katsayısına sahip olan “GRP Su Deposu Sistemleri”nin dünyada içme suyu kalitesinin ölçüm ve kontrol standartlarını belirleyen WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) belgesine sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra ürünün hangi derecelendirme sınıfı ile belgelendirildiği de büyük önem taşıyor. Türkiye’de kompozit panel ürünlerinde ki en ideal ve en yüksek sıcaklık derecesi 50 °C ve ülkemizde bu değeri sağlayan sistemler mevcut. Bu özelliğe sahip “GRP Su Deposu Sistemleri”, minumum 50 yıl süren ekonomik ömürleri boyunca güvenli su depolama imkânı sunabiliyor.