DİYETİSYEN DELLAL’DAN RAMAZAN ÖNERİLERİ

Diyetisyen Asiye Çağla Dellal, Ramazan’da sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

DİYETİSYEN DELLAL’DAN RAMAZAN ÖNERİLERİ

11 ayın Sultanı Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği her sene sık sık sorulan sorular arasında geliyor. Diyestisyen Asiye Çağla Dellal, Ramazan ayı boyunca nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatırken, sağlıklı beslenmenin yollarını da Muğla Haber Gazetesi’ne anlattı. Dellal, “Şekerli gıdalardan uzak durmalıyız” dedi.

Sinem Karakaya

Diyetisyen Asiye Çağla Dellal, Ramazan’da sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.  Diyetisyen Dellal, “Sahurda öncelikle susatmayacak yiyecekler tüketmeliyiz. Peynir, zeytin ve benzeri ürünleri tuzsuz olarak tüketilmelidir’ dedi.

İşlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Dellal, “Paketli gıdalardan, abur cuburlardan veya çok şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Yapılan en büyük hatalardan biri iftardan sonra özellikle bu bir anda yemek yedikten sonra meyve yiyeli sonra tatlımızı yiyelim sonra çerezimizi yiyelim gibi bir döngüye giriyoruz ve porsiyon kontrolünü çok aşıyoruz. Hatta belirli yeme saatlerimiz olmasına rağmen çok kilo alma gibi problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli ve ne yediğimizi bilmemiz gerekiyor. Muhakkak tabağımızda protein olmalı, bir yağ grubu, zeytinyağlı veya ceviz badem fındık gibi chia tohumu gibi bir grup olabilir. Bunun yanında da karbonhidratımız muhakkak olması gerekiyor. Özellikle karbonhidratın çok sağlıklı olduğunu düşünen insanlar da karbonhidrat arka planda kalabiliyor. Ama sağlıklı karbonhidratlar seçeceğiz. Pirinç yerine bulgur tercih edebiliriz. Kepekli makarnalar tercih edebiliriz bu gibi besinleri daha çok hayatımıza katabiliriz” dedi.

“SUSUZLUK ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKEN”

Ramazan ayında neler tüketmememiz gerektiğini ve susuzluğun çok önemli bir etken olduğunu belirten Dellal,” Bunun önüne geçebilmek için birincisi işlenmiş gıdaları tüketmememiz gerekiyor.  Sucuk, işlenmiş et, salam gibi işlenmiş gıdaları tüketmememiz gerekiyor. Bunun yanında çok böyle tuzlu besinler tüketmememiz gerekiyor. Zeytin tüketeceksek daha tuzsuzunu tercih etmemiz gerekiyor. Turşu tüketmememiz gerekiyor. Bunları biraz arka planda bırakarak aslında tüketmememiz gerekenleri bu şekilde sıralayabilirim. Çok kalorili olarak da söylemek doğru değil ama çok böyle kızartma gibi mideyi rahatsız edebilecek hazımsızlık yapabilecek besinleri de kavurmalar gibi onları da çok o düzene eklemememiz gerekiyor. Sahurda kahvaltı tarzı çok güzel olur. Kızartmalar olmadan yoğurt olabilir süt grubu mu muhakkak bulunmalı. Bunun yanında tahıl grubumuz ekmek gibi bulunabilir” diye konuştu.

ÇORBAYI İÇTİKTEN SONRA BİR MÜDDET BEKLEYİN

İftarda aynı anda suyu içip aynı anda da yemek yemek gibi bir düşüncenin en büyük yapılan hata olduğunu vurgulayan Diyetisyen Dellal,” Burada yapmamız gereken asıl nokta oturuyoruz önce suyumuzu içiyoruz yanına 2 kepçe çorba içiyoruz. Hurma veya zeytinle açıyoruz. Sonra araya 35-40 dakika eklemek. Tabii bunu oturarak beklemek çok doğru değil. Bekleyemezsiniz açsınız orada zaten bir masa hazır. Bunun yerine daha çok ekstra bir aktivite ekleyip 5 dakika bekledikten sonra asıl ana öğün gibi öğününüzü yapmanız gerekiyor.  Çünkü yemekle birlikte su içmek sindirimi engeller. Su nötr bir besin maddesi midemiz asidik sindirimi sağlamak için ama şimdi biz ikisini aynı anda tükettiğimizde mide asidik nötralize ediyor. O zaman da Mide de sindirim gerçekleşmiyor. Sindirimin gerçekleşmemesi zaten bağırsaklarda da sindirimin gerçekleşmeyeceği anlamına gelir. O da zaten aslında bambaşka bir sağlık problemi” şeklinde konuştu.

Pandeminin etkisiyle kilo alımının epey fazla olduğunu ve Ramazan ayında bunun nasıl önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Dellal,”Porsiyon kontrolünü pandemi boyunca da yapmamız gerekiyordu. Şimdi ramazan ayında da yapmamız gerekiyor. Bence daha iyi olacak çünkü büyük aile sofraları kurulmadığı için herkes kendi evinde yediği için aslında ben durumun daha çok lehimize olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ORUÇ TUTMAK VÜCUDUN TEMİZLENMESİ AÇISINDAN SAĞLIKLI”

Orucun planlı bir açlık durumu olduğunu söyleyen Diyetisyen Asiye Çağla Dellal, “Yeni yapılan çalışmalarda da şu gözüküyor if diyetleri çıktı aralıklı oruç diyetleri çıktı. Aslında bizim oruç sistemimize de dayanıyor. Yılda bir kere oruç tutmak sağlıklı. Vücudun temizlenmesi açısından sağlıklı olduğunu düşünüyorum ama bir rahatsızlığınız varsa (diyabet, migren, tansiyon vb. gibi) o zaman tutmanız çok doğru değil. Şuan yeni çalışmalarda oruç sistemine çok alışkın” diye konuştu.

“BOL BOL SU TÜKETMEMİZ GEREKİYOR”

Ramazanda su ihtiyacını aralara koymak zorunda olunduğunu belirten Dellal, “Çok yemeklerle birlikte değil de daha çok yemek yemediğimiz zamanlarda bol bol su tüketmemiz gerekiyor. Kiloyla 30’u çarpıyoruz. Bizim günlük tüketmemiz gereken su miktarını veriyor bunu yaparak aslında aralara su ekleyerek muhakkak su tüketimini gerçekleştirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“YEMEK SÜREMİZİN 20 DAKİKADAN DAHA AZ OLMAMASI GEREKİYOR”

Porsiyon kontrolü için neler yapılması gerektiğini anlatan Diyetisyen Dellal şu önerilerde bulundu; “Yemek süremiz önemli 5-10 dakikadan masadan kalkalım gibi bir durum olmaması gerekiyor. 20 dakika gibi bir sürede aslında leftinli hormonun beyne ulaşması için yeterli bir süre. O yüzden yemek süremizi 20 dakikadan daha az olmaması gerekiyor. Televizyon başında yemek yemememiz gerekiyor.  Bu normalde de böyle porsiyon kontrolü için çok daha önemli. Bunun yanında küçük çatal küçük tabak kullanılması gerekiyor. Aldığımız besin tabağın içinde ne kadar bol duruyorsa bizim gözümüz doyduktan sonra midenin doyması aslında çok daha kolay oluyor. Yine çatal kullanımı önemli. Yediğiniz besini her lokmadan sonra yutkunup nefes almanız gerekiyor. Yani yutkunduktan sonra 2. Besini almamız gerekiyor ki aslında hem süreyi uzatalım hem de sindirim düzgünleşsin. İyi çiğnemek çok önemli.”

https://www.muglahaber.com.tr/diyetisyen-dellaldan-ramazan-onerileri/?fbclid=IwAR0LwgMDRLe4po64fpeJjqbJPXhmaNa8QbMaYQc75RidlL2rnBWWGuf-8po