“Çocuklar pandemide kutu oyunları ile gelişebilir”

“Çocuklar, evde keyifli vakit geçirebilecekleri aktivitelerle kendilerini geliştirebilir”

“Çocuklar pandemide kutu oyunları ile gelişebilir”

Çocuklar için kutu arkeoloji setleri tasarlayan Arkerobox’un kurucu ortaklarından İlker Vardarlı, pandemi sürecinde kutu oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini ve faydalarını değerlendirdi. Pandeminin herkesin hayatını değiştirdiğini vurgulayan Vardarlı, pandeminin, insanları teknolojilerle daha yakından ilgilenmeye ve kuşakları dijitalleşme ayak uydurmaya ittiğini söyledi.

 

Arkerobox Kurucu Ortağı İlker Vardarlı, pandemi sürecinde evde kalan çocuklar için kutu oyunlarının önemini vurgulayarak, “Kutu oyunları çocukları geliştiren bir aktivitedir.” dedi.

 

“Çocuklar, evde keyifli vakit geçirebilecekleri aktivitelerle kendilerini geliştirebilir”

 

Vardarlı, bu süreçte sosyal hayattaki değişime çocukların da adapte olmaya çalıştığını ifade ederek, şunları kaydetti; “Çocuklarımız okullarda hayatın gerçekliğine adapte olmaya çalışırken, bir virüs, kişisel gelişimlerini tamamlamaya çalışan çocuklarımıza engel oldu. Teknolojik cihazlara uyum sağlamış çocukların pandemi sürecini yönetme kabiliyetine sahip oldukları düşünülebilir. Ancak bu süreçte yönetimi zor olan teknolojik aletlere olan adaptasyon değildir. Alışma sürecinin kalıcı olmasını engelleme, tekrar sokağa çıkıldığında sosyal hayatı etkili bir şekilde yönetebilme sorumluluğudur. Bu noktada çocuklara evde keyifli vakit geçirebilecekleri aktiviteler ile kendilerini geliştirme imkanı verilmelidir.”

 

Bu yararlı aktivitelerin başında kutu oyunlarının geldiğini anlatan Vardarlı, ”Kutu oyunları, evde geçirilen zamanları daha verimli hale getirir. Çocuklar bu oyunlarla kendi argümanlarını savunmayı, karşıdakini saygı içinde dinlemeyi öğrenebilir.” dedi. “Kutu oyunları çocukları geliştiren bir aktivitedir.” olduğuna dikkat çeken İlker Vardarlı, “Çocuklar sıra bekleme, kazanma, kaybetme ve berabere kalma kavramlarını anlamaya başlarlar. Motor becerilerini geliştirirken, oyunlarda kullandıkları stratejilerle zihinsel gelişimlerini hızlandırabilirler.” ifadelerini kullandı.

 

“Arkerobox ile kazanma-kaybetme duygularını öğretir”

 

Vardarlı, kutu oyunlarının bilgilendirici içeriğe sahip olması gerektiğine işaret etti. Bu oyunların bilgilerin kalıcılığını artırdığını belirterek, “Haritalandırma, araştırma ve yazma-okuma gibi becerilerini de geliştirerek okullardaki öğrenim süreçlerine de katkı sağlarlar. Bu aşamada anne-babaların bilgilendirici, güvenilir, motor-zihinsel becerileri geliştiren, okul müfredatına uygun ve eğlenceli kutu oyunları seçmeleri gerekir.” dedi. Vardarlı, Arkerobox Eğitici Kazı Setlerinin müfredata uygun tarih ve arkeoloji ile ilgili bilgiler içerdiğini söyleyerek, “Kazı yapabilecekleri aletler ile motor becerilerini kazı esnasında geliştirirler. Harita oyunu ile soruları cevaplayarak müzeye ulaşmaya çalışırlar ve bu esnada zihinsel becerilerini geliştirmekle beraber yeni stratejiler oluşturarak kazanma-kaybetme duygularını etkili bir şekilde öğrenirler. Ayrıca kültürel mirasları öğrenerek bu bilinci koruyabilir ve genel kültürlerini geliştirebilirler.” sözlerini kaydetti.

 


 

 

Arkerobox nedir?

 

Arkerobox kazı setleri, 3Durak Dijital Fabrika tarafından yenilikçi üretim metotları ile geliştirildi. Eylül 2020 itibarıyla çocukların kullanımına sunulan eğitici kazı setleri, 5 yaş ve üzeri çocuklara hitap ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi bünyesindeki tasarım ve üretim merkezinden her şehre ulaştırabilen Arkerobox eğitim seti; ilk etapta Göbeklitepe, Nemrut, Kral Şuppiluliuma ve Orhun Yazıtları setlerini sundu. Son olarak sete Efes Antik Kenti de eklendi. Yakın gelecekte Hattuşaş, Bergama, Çatalhöyük, Troya, Kapadokya ve Patara önemli kültür mirasları da arkeoloji setine eklenecek.

 

Arkerobox’un arkeoloji setleri, 21. yüzyıl yetkinliklerini geliştirerek alternatif uygulamalı bir öğrenim şekli sunuyor. Kazdıkça keşfeden çocuklar ve arkeoloji meraklıları, deneyerek öğrenme modeliyle kültürel mirası tanıma fırsatı buluyor. Özellikle çocuklar, arkeolojiyi ve kültürel mirası yerinde görmeseler de deneyerek öğrenebiliyor. Aynı zamanda çocuklar, tarihi yerleri öğrenirken eğleniyor.