Çevrimiçi Konuşma: “Menderes Döneminde İslam, Eğitim ve ‘İdeal Türk’ün Oluşumu”

Demokrat Parti’nin “ideal Türk” vizyonu

Çevrimiçi Konuşma: “Menderes Döneminde İslam, Eğitim ve ‘İdeal Türk’ün Oluşumu”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bursiyer Konuşmaları dizisine Sinan Ekim’in ‘“Yeni” Bir Türklüğe Doğru?: Başbakan Adnan Menderes Döneminde İslam, Eğitim ve “İdeal Türk”ün Oluşumu’ başlıklı sunumu ile devam ediyor. Dini unsurların tekrar gündeme geldiği Menderes döneminde eğitimin aktarmayı hedeflediği norm ve değerleri konu alan çevrimiçi konuşma, 21 Ekim Çarşamba günü Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2019 sonunda başlattığı Bursiyer Konuşumaları’na kaldığı yerden devam ediyor. Farklı konuların yeni yaklaşımlarla ele alındığı etkinlik dizisinde, akademik çalışmalarıyla burs kazanan araştırmacılar incelemelerini daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı buluyor.

London School of Economics (LSE) Uluslararası Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Sinan Ekim’in katılımıyla gerçekleşecek dördüncü konuşmada, Demokrat Parti’nin seçimleri kazanmasının ardından pek çok dini unsurun tekrar sahneye çıkması ve ‘ideal Türk’ kavramının atfedildiği değerler bütünü mercek altına alınacak.

Demokrat Parti’nin “ideal Türk” vizyonu

Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne ülkenin ulusal söylemi iki Türklük kavrayışı etrafında şekilleniyor. Bunlardan ilki Türkiye’yi seküler bir ülke olarak görürken, diğeri ülkenin dini temeller üzerinde yükseldiği görüşünü savunuyor. Sinan Ekim bu çekişmelerin ortaya çıktığı süreçte, 1950 yılında Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti (DP)’nin iktidara gelmesiyle yaşanan gelişmeleri incelerken, ulusal kimliğin konumlandırılmasında karşı karşıya kalınan sorunlara da derinlemesine bir bakış açısı sunuyor. Bu yıllarda dini unsurların çokça gündemde olmasının etkilerine değinen konuşmacı, iktidarın din yoluyla ulusal kimliği İslami bir temelde yeniden şekillendirmeye mi çalıştığı, ‘ideal Türk’ kavramının dayandırıldığı erdemler kümesinde dinin ne kadarlık bir dilime sahip olduğu gibi sorulara yanıt arıyor. Analiz aracı olarak eğitimi kullanan Sinan Ekim, 1950 ve 1960 yılları arasında basılan ilköğretim tarih kitapları üzerinden DP’nin eğitim politikalarına mercek tutarken, dinle ilişkilendirilen unsurlar etrafında değişen pedagojik söylemi ele alıyor.

“Yeni” Bir Türklüğe Doğru?: Başbakan Adnan Menderes Döneminde İslam, Eğitim ve “İdeal Türk”ün Oluşumu başlıklı konuşma, 21 Ekim Çarşamba günü saat 18.00’de Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.

Etkinlik dili İngilizcedir. Katılımcı sayısı sınırlıdır. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğe İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesindeki rezervasyon formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz.