Çay demlenince lezzetli, keza kahve de öyle. ....

Bir insan ne zaman en çok inovasyon yapar?

Çay demlenince lezzetli, keza kahve de öyle. ....
Çay demlenince lezzetli, keza kahve de öyle. Sebze ve meyveler biraz olgunlaşınca yenebiliyor ya da bir şarap yıllanınca tadı güzelleşiyor, içeriği zenginleşiyor. Demek ki her şeyin "en verimli olduğu zaman" dilimi var.

Sabah mesela "inovasyon yaşı" diye bir şey araştırdım. Bir insan ne zaman en çok inovasyon yapar? Toplumsal etki yaratan inovasyonlar en çok 40'lı yaşlarda yapılmış (https://lnkd.in/dwFDWJzt). Beynin üretkenliği ise yaşlandıkça artmış mesela. Yani 60'lı yaşlarımızda beynimiz daha üretken, daha inovatif. Ama yaşamın kötü tarafı da şu, 60'lı yaşlar ve sonrası yaşlılığın da hayatı en çok zorlaştığı zamanlar.. Ama ne zaman? İyi beslenmediğimiz, gençlik yıllarımızdan bu yana gelen sağlıklı yaşam alışkanlıklarımızın olmadığı zaman..

Ben kendim için çok ama çok farklı bir döneme girdiğimi hissediyorum. Eskisi gibi değilim artık, kendimce öyle diyorum. Yaşamdaki sorunlara çok farklı açılardan bakabiliyor, sorunların çözümü konusunda daha rahat risk alabiliyorum. Bilimsel araştırmalarda ise araştırma örgüsünü daha detaylıca yapabiliyorum. Bunu hissettim. Proje geliştirme konusunda sanırım daha iyiyim :)

Bu zamana kadar sizlerle hep fonksiyonel gıdalardan, gıdaların insanlar üzerindeki etkilerinden bahsettim. Gıdalar bizim enerji kaynağımız. Yakıtımızı ne kadar kaliteli alırsak, bu hayat yolculuğumuz da o kadar keyifli oluyor. Bunu sağlamaya çalışmak için epey çaba harcadım. Bu konuda bir çok deneysel araştırma, piyasa yoklaması, ihtiyaç analizi yaptım, devletimize ve birlikte çalışma potansiyeli taşıyan insanlarımıza raporlar hazırladım. Binlerce bitki içerisinde bulunan aktif maddelerin gıdaların içerisinde bulunması ile bizlerin temel ihtiyaçlarını ne düzeyde karşılayabileceğini, bu etken maddelerin nasıl elde edilebileceğini, bu bileşenleri elde ederken sürdürülebilirlik kapsamında neler yapılabileceğini hep anlattım, anlatmaya da devam edeceğim.

Ama bir farkla..

Kendim için hep o düşlediğim zamana geldiğimi, zamanın geldiğini hissediyorum. Bilmem biliyor musunuz ama ben temelde bir "nörobilimciyim". Yani aslında bahsettiğim bu bileşenlerin, beynimize etkilerini, toplumsal davranışlardaki etkin rolünü araştırıyorum. Emin olun eğer bazı bileşenleri çok fazla öneriyorsam (biberiye aktifleri gibi, aronya gibi, zeytin yaprağı aktifleri gibi) bunların "nörobilimde" bir karşılığı var. Derin bir etkisi var.

Çin, geçtiğimiz günlerde "Su Tavşanı" yılına girdi. Gelecek yıl da Dragon Yılı'na girecek. Yani akıl almaz şekilde güçlenmeye devam edecek. Bu yıl hızın, uzun ömrün, üretkenliğin, şansın yılı.

Bu bilgileri öğrenince kendime sordum, "Can, senin ne yılın bu yıl?" diye. Ve içimdeki ses "nörobilim" dedi.. Bu zamana kadar beyin hakkında öğrendiklerimi, gözlemlerimi, tükettiğimiz bileşenlerin beynimize yaygın etkilerinden bahsedeceğim. "İyi insan" olmanın sadece ahlakla, eğitimle değil, beslenme ile de alakalı olduğunu sizlere sunacağım.

Ülkemiz için Cumhuriyet'in 100. yılı..

Peki ya sizin ne yılınız bu yıl?

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok