ÇALIŞANLARINIZA KARŞI SORUMLULUKLARINIZ

Çalışanlarınızdan verim alamadığınızı mı düşünüyorsunuz?

ÇALIŞANLARINIZA KARŞI SORUMLULUKLARINIZ

Çalışanlarınızdan verim alamadığınızı mı düşünüyorsunuz?

·        En iyi çalışanlarınız sizi bırakıp gidiyor mu?

 Olumlu bir çalışma ortamını teşvik etmek, üretkenliği artırmak ve iş hedeflerinize ulaşmak için çalışanlarınızı motive etmeniz çok önemlidir. Bu nedenle işverenler; çalışanları için güvenli, sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı sağlama sorumluluğuna sahiptir. Ayrıca çalışanların refahını, kişisel ve profesyonel gelişimini destekleyen, olumlu ve üretken bir kültürü teşvik eden bir işyeri ortamı yaratma sorumluluğu da işverenlere aittir.

Çalışanlarınıza karşı sorumlusunuz

Çalışanların kendilerini tatmin ve işe bağlı hissetmeleri için karşılanması gereken çeşitli ihtiyaçları vardır. İşte işverenlerin çalışanlarına karşı sahip olduğu bazı özel sorumluluklar:

Adil ücret: Çalışanların yaptıkları iş için adil bir şekilde ücret aldıklarını hissetmeleri gerekir.

Adil ücret, sosyal yardım, ikramiye ve diğer teşvikleri sağlama sorumluluğu işverene aittir.

Açık beklentiler: Çalışanların; rollerini, sorumluluklarını, performans hedeflerini ve çalışmalarının kuruluşun genel başarısına nasıl katkıda bulunduğunu bilmeleri ve işlerinde kendilerinden ne beklendiğini anlamaları gerekir.

Net hedefler: Çalışanlarınız için net hedefler belirleyin ve ilerlemeleri hakkında düzenli geri bildirim sağlayın. Bu, odaklanmalarına ve motive olmalarına yardımcı olur.

Büyüme ve gelişme fırsatları: Çalışanlar, profesyonel olarak büyüdüklerini, geliştiklerini ve işverenlerinin onların gelecekteki başarılarına yatırım yaptığını hissetmek isterler. Onlara yeni beceriler geliştirmeleri ve kariyerlerini ilerletmeleri için eğitim, rehberlik ve diğer fırsatları sunun. Bu, kuruluş tarafından değerli olduklarını hissetmelerine yardımcı olur.

Eşit istihdam fırsatları: İşverenler; ırk, cinsiyet, yaş, din veya diğer özelliklere bakılmaksızın tüm çalışanlara adil ve eşit davranılmasını sağlamalıdır.

Özerklik ve yaratıcılık: Çalışanları işlerini sahiplenmeye ve zorluklara çözüm bulma konusunda yaratıcı olmaya teşvik edin. Kendilerini güçlenmiş hissetmelerini ve işleriyle meşgul olmalarını sağlayın.

Pozitif bir çalışma kültürü: Çalışanların, açık iletişim ve ortak bir amaç duygusu ile pozitif, işbirlikçi ve destekleyici bir ortamda çalışması gerekir. Bu duyguları destekleyen pozitif çalışma ortamı yaratın. Güçlü iş ahlakı, olumlu tutum, kuruluşun değerlerine ve hedeflerine bağlılık göstererek çalışanlarınız için olumlu örnek oluşturun.

İş yeri güvenliği: İşverenler, kazaları veya yaralanmaları önlemek için gerekli eğitim ve ekipman da dahil olmak üzere, çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak konusunda yasal sorumluluğa sahiptir.

Tanınma ve takdir: Çalışanların, sıkı çalışmaları ve kuruluşa katkıları için takdir edildiğini hissetmeleri gerekir. Başarıları için onları ödüllendirin.

Saygı ve destek: Çalışanların, birey olarak kendilerine saygı duyulduğunu, değer verildiğini ve işlerini etkili bir şekilde yapmak için ihtiyaç duydukları desteği aldıklarını hissetmeleri gerekir.

İş-yaşam dengesi: Çalışanların iş ve özel yaşamları arasında bir dengeye sahip olmaları gerekir. Bu nedenle esnek çalışma, uzaktan çalışma ve ihtiyaç halinde izin kullanma fırsatları sunun.

Çalışan mahremiyeti: İşverenler; kişisel bilgilerin gizliliği, ayrımcılığa veya tacize karşı koruma gibi çalışanların mahremiyet haklarına saygı göstermelidir.

Dinlenilmek: İşverenler, çalışan endişelerini, şikayetlerini ve önerilerini dinlemeli, ciddiye almalı, adil ve zamanında yanıt vermelidir.

İşverenler, tüm bu  ihtiyaçları karşılayarak çalışan katılımını, motivasyonunu ve verimini arttıran bir iş yeri kültürü yaratabilirler.

Bir çalışanınız işten ayrılma kararı alırsa muhakkak çıkış mülakatı yapın ve hangi sebeple ayrıldığını öğrenin.  Bu, sizin geri kalan çalışanları motive etmeniz için nelere odaklanmanız gerektiği hakkında ipuçları verecektir. Çalışanlar genellikle işi değil, yöneticilerini bırakırlar.

Çalışanları motive etmenin, sürekli çaba ve dikkat gerektiren, devam eden bir süreç olduğunu unutmayın. Çalışan motivasyonunu ön planda tuttuğunuzda olumlu, üretken ve başarılı bir çalışma ortamı yaratmış olursunuz.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu