ATATÜRK DÖNEMİNDE ÇİN'E YAPILAN KOLERA AŞISI YARDIMI MESELESİ

Çin Sıhhat Dâiresi, Milletler Cemiyeti’nden yardım talebinde bulunmuştur

ATATÜRK DÖNEMİNDE ÇİN'E YAPILAN KOLERA AŞISI YARDIMI MESELESİ

Çin'de ortaya çıkan kolera salgını üzerine Çin Sıhhat Dâiresi, Milletler Cemiyeti’nden yardım talebinde bulunmuştur. Milletler Cemiyeti Hıfzısıhhâ Şûbesi Direktörlüğü de aşı için Türkiye’nin yardımcı olup olamayacağı konusunda malumat istemiştir. Bunun üzerine 1938 yılının Temmuz ayında, Türkiye Cumhuriyeti Sıhhat ve İçtimâi Mu'âvenet Vekâleti de Çin'e, yardım amacıyla gönderilmek üzere bir milyon santimetre küp kolera aşısını taahhüt etmiştir.

Vesikanın künyesi şöyledir:
BCA. [Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi]
257-728-14 Dosya Ek: 434 A

Söz konusu dönemde, sözü edilen miktarda aşının başka bir ülkeye yardım amacıyla verilebileceğinin beyan edilmesi şüphesiz ki küllerinden doğan Genç Cumhuriyet’in ve Cumhuriyetimizin banisi Ulu Önder Mustafa Kemel Atatürk’ün fevkalade başarısını gösterir. Ancak bununla birlikte, bugün kaynağı belirsiz bir şekilde çıkan ve salgın şeklinde yayılan “Çin 2 milyon virüs kiti gönderdi, ücretini Atatürk ödedi deyip ücret almadılar” şeklindeki Çin güzellemeleri de bir hayli tiksinçtir. Söz konusu ifade gerçek dahi olsa bunun samimiyetine inanmak safdilliktir. Çin’in şerri ve soydaşlarımıza zulmü konusunda uzun uzun beyanlara lüzum yoktur. Bu konuda asırlar öncesinden Bilge Kağan Yazıtı’nın kuzey yüzündeki şu cümleler bana göre hala geçerliliğini korumaktadır:

“Çin halkının sözleri tatlı, ipeklileri yumuşakmış. Tatlı sözle, yumuşak ipeklilerle kandırıp uzaktaki halkları bu şekilde kendilerine yaklaştırırlarmış. Yakına yerleştikten sonra da gereken kötülüğü orada düşünürlermiş. Bilgili ve yiğit insanları ilerletmezlermiş.... Çinlilerin tatlı sözlerine, yumuşak ipeklilerine kanıp Türk halkından bir çoğunuz öldünüz!

Ali ÖZÇELİK