AKBANK SANAT’TAKİ BELGESEL GÖSTERİMLERİ “BELLEK” TEMASIYLA DEVAM EDİYOR

MAI) Türkiye’deki ilk sergisi Akış / Flux, yoğun ziyaretçi katılımıyla devam ediyor

AKBANK SANAT’TAKİ BELGESEL GÖSTERİMLERİ  “BELLEK” TEMASIYLA DEVAM EDİYOR

 

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ve Akbank Sanat’ın ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü performans sanatçısı Marina Abramović’in ve kurucusu olduğu Marina Abramović Enstitüsü’nün (MAI) Türkiye’deki ilk sergisi Akış / Flux, yoğun ziyaretçi katılımıyla devam ediyor.

 

Akbank Sanat’ın bağlantılı olarak ev sahipliği yaptığı video ve belgesel gösterimleri ise 25 Şubat – 14 Mart tarihleri arasında Bellek temasına odaklanıyor. Performans üzerinden kişisel deneyimlerin sunulması ve onlara erişim sağlanmasıyla ilgilenen Bellek temasında Joan Jonas, Nezaket Ekici, Rebecca Horn, Tehching Hsieh ve Zhang Huan’ın gerçekleştirdiği performans videoları 25 Şubat Salı gününden itibaren Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor.

 

Serginin SSM’de yer alan ve Türkiye ile birlikte 4’ü davet üzerine yurtdışından gelen 16 sanatçının 15 uzun süreli canlı performansının yer aldığı -2. Katı ise, 25 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında Arda Cabaoğlu (Sese Duyarlılık Dayatması: PATLAMA, ÜFLEME, TİTREŞİM), Virginia Mastrogiannaki (SJ, 2020), Maria Stamenkovic Herranz (Bu Ölümlü Ev, 2020) ve Murat Ali Cengiz’i (Müzisyensiz Bölge, 2020) ağırlıyor.

 

 

 

BELLEK

Bellek, performans üzerinden kişisel deneyimlerin sunulması ve onlara erişim sağlanmasıyla ilgilidir. Sanatçılar anlatı, kostüm ve zaman unsurlarını içeren performanslar meydana getirir. Bunlar sanatçılara dair bir kimlik inşa etmemize ve son derece kişisel ve dünyevi geçmiş deneyimlere gönderme yapmaya yardımcı olur. Bu çalışmalar aynı zamanda izleyicilerde kendilerinin benlikle kurdukları ilişki hakkında bir farkındalık yaratarak, derinlemesine düşünmek ve hayal etmek için bir alan açar. İnsanın bireysel ve mekânsal anlamdaki aidiyeti bunlar üzerinden aktarılır.

Sanatçılar / Artists: Joan Jonas, Nezaket Ekici, Rebecca Horn, Tehching Hsieh, Zhang Huan

 

JOAN JONAS

(d. 1936, Amerika)

Vertical Roll, 19’38’’, 1972

Video performans

Video, Video Data Bank, ABD izniyle gösterilmektedir.

 

Vertical Roll, CRT (katot ışınlı tüp) monitörlerde karşılaşılan bir işlev bozukluğu olan görüntünün düşey olarak kayması hareketinin izini sürer. Ekranda Joan Jonas’ın yüzü ile gümüş bir kaşık belirir ve Jonas bu kaşıkla, kayan karelerin yer değiştirme ritmini taklit edecek şekilde kameraya vurarak bir tokmak sesi meydana getirir. Eserde sanatçının bedeni parçalar halinde görünür, farklı kimliklere bürünmüş vaziyette, hem giyinik hem de çıplak bir şekilde karşımıza çıkar ve huzursuz edici ve ürkütücü bir his yaratır. Burada, Jonas, alaycı bir şekilde, izleyicinin kesintisiz bakışıyla ve tek bir görüntüyü kavrayabilmenin imkansızlığıyla uğraşmaktadır. Video ve performans sanatındaki bu çığır açıcı çalışma, kadın bedeninin kitle iletişim araçlarındaki temsili ile ilgili sorunları gündeme getirmektedir.

 

NEZAKET EKİCİ

(d. 1970, Türkiye)

Kişisel Harita, 12’07’’, 2020

30 Ocak - 9 Şubat

Performans Süresi: 80 saat / 10 gün

Kamera ve Kurgu: Nilden Aksoy

Kurgu Asistanı: Güler Aşık

Performans, Sakıp Sabancı Müzesi’nde, Akış / Flux projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.

 

Ekici, 20 yıllık kariyerinde, 4 kıtada yer alan 60 ülkede ve 170’in üzerinde şehirde canlı performans gerçekleştirmiştir. Kişisel Harita adlı performansında çivi, çekiç ve kırmızı bir iple donanmış bir şekilde, gerçekleştirdiği 250’den fazla performansın izini sürerek, beyaz bir ahşap levha üzerinde, adeta bir örümcek ağı gibi kendi kişisel dünya haritasını örmektedir. Seyircileri de gerçekleştirdiği eylemin içine çekerek, onları performansa katılmaya teşvik etmektedir. Eserin neredeyse sonu olmadan devam etmekte gibi gözüken yapısı, izleyiciye Ekici’nin gündelik hayatını gözlemleme olanağı verildiği izlenimi yaratmaktadır. Sanatçı bu meta-çalışmada, yani kendi sanat eserleri hakkındaki eserinde, zaman ve mekan işgal etmektedir.

 

NEZAKET EKİCİ

(d. 1970, Türkiye)

Protezler, 7’39’’, 2017

Video Performans

 

Protezler, Vatikan Müzesi’ndeki, heykellerin kırılmış veya parçalara ayrılmış bölümlerine kalıp çıkartılarak döküm mermer parçaların eklenmesi işlemini içeren restorasyon süreçlerine gönderme yapmak üzere gerçekleştirilmiştir. Nezaket Ekici, hasar gördüğü düşünülen bölümlerin karşılığı olacak şekilde, kendi vücudundan kalıp alınarak hazırlanan döküm mermer parçaları vücudunda taşıyarak bedenini heykelsi pozisyonlara sokmaktadır. Sanatçı bu eylemi, bedenin, tarihin ve dünyanın parçalanmışlığına yönelik bir alegori olarak ele almaktadır.

 

 

REBECCA HORN

(d. 1944, Almanya)

Dokuz Parçada Berlin Alıştırmaları, 40’03’’, 1974-75

Video performans

Video, sanatçı ve Sean Kelly Gallery izniyle gösterilmektedir.

 

Rebecca Horn, 70’li yıllarda, adeta ritüel niteliği taşıyan performanslarıyla bedenin rolünü ve işlevini yeniden tanımlamıştır. Mistik, rüya alemine ait gibi gözüken uzuv eklentileri ve koreografik olarak düzenlenmiş hareketlerle, Horn bedene dair bir hayret uyandırıcılık ve fantazya hissi yaratmıştır. Berlin Alıştırmaları, Dokuz Parça çalışmasının altında yatan örtük etki, bu performansların şiirsel kudreti bakımından merkezi bir konuma sahip izleyicilere aşıladığı sınırsız hayal gücüdür.

 

TEHCHING HSIEH

(d. 1950, Tayvan)

Bir Yıllık Performans (Kontrol Saati Çalışması), 6’54’’

Performans Süresi: 1 Yıl

Video, sanatçının izniyle gösterilmektedir.

 

Tehching Hsieh’nin sanat kariyeri Beş adet Bir Yıllık Performans’tan ve 13 Yıllık Bir Plan uyarınca üretmek ama sergilememekten oluşmaktadır. Mesai Takip Saati Çalışması bir yıl süren bir performanstır ve saatte bir, saat başında olmak üzere mesai takip saatine kart basmayı gerektirmektedir, bu da onu mesai takip saatinin yakınında olmaya zorlamakta ve uykudan mahrum kalmasına sebep olmaktadır. Hseih’nin çalışmaları kendi kendini tecrit etme, varoluş ve zamanın bilinçsiz bir şekilde deneyimlenmesi çerçevesinde inşa edilmiş toplumlarda ötekiliği ele almaktadır.

 

ZHANG HUAN

(d. 1965, Çin)

My New York [Benim New Yorkum], 6’59’’, 2002

Performans Süresi: 30’

Performans, Whitney Museum of American Art, New York, ABD’de, 2002 yılı Bienal Sergisi

kapsamında gerçekleştirilmiştir

Video, Pace Gallery ve sanatçının izniyle gösterilmektedir.

 

Zhang Huan, 1990’larda Çin’de etkinlik gösteren, kolektiflik biçimleri üzerine araştırmalar yapan ve beden politikası konusuna eğilen bir grup performans sanatçısından oluşan Beijing East Village adlı grubun başını çeken üyelerinden biridir. Benim New Yorkum adlı çalışma Zhang Huan’ın yabancı olduğu bir yerdeki kimliğini konu alan bir dizi eserin ilkidir. Bu çalışmada, bedenini çiğ etle sararak bir vücut geliştiricisi görünümüne bürünür. Budist geleneklere gönderme yapan bir şekilde merasimle dışarı çıkar ve çevredeki halka, serbest bırakmaları için güvercinler verir. New York ortamının yoğun meşguliyetiyle tezat içindeki bu eylem, sokaktaki halkı başka bir kültürle etkileşime geçmeye davet etmektedir.