ABD’deki Türk Doktor Corona Aşısına Güveniyor

“Bu tip aşıların uzun vadeli yan etkisi olmaz”

ABD’deki Türk Doktor Corona Aşısına Güveniyor

Dünyanın dört bir yanında ilaç firmaları ve araştırma merkezleri aşı yarışında zamana karşı yarıştı ve ilk sonuçlar tahmin edilen süreden de önce geldi.

Amerika’da Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Derya Unutmaz 20 yılı aşkın süredir çalışmalarını bu ülkede sürdürüyor. Prof. Unutmaz aşı gelişmesinden bir bilim adamı olarak büyük heyecan duyduğunu ve onaylanır onaylanmaz hiç tereddüt etmeden yaptıracağını söylüyor.

Pfizer BionTech aşısının eksi 70 derecede saklanması koşulunun sadece transfer sırasında gerekli olduğunu, daha sonra beş gün boyunca buzdolabında durabileceğini belirten Unutmaz, üretici firmanın önümüzdeki aylarda bu sorunu çözebileceğini belirtiyor.

“Corona aşısı grip aşısından farklı”

Peki aşılar salgını tamamen durdurur mu? Mevsimsel grip için yapılan aşıların yüzde 40 ile 60 arasında, çok da etkin olmayan bir korunma sağladığını hatırlatan uzman bu oranın Corona aşılarında yüzde 90’ın üzerinde olduğunu vurguluyor. Unutmaz, virüsün yok olmayacağını ancak toplumun yüzde 70 ila 80’i aşılandığında yayılma hızının büyük oranda azalacağına dikkat çekiyor.

Maskeyle Corona’ya karşı korunurken gribe karşı da korunuyorsunuz

Dünyada grip salgınının an itibarıyla yaşanmamasını, Corona nedeniyle hayatımıza giren maske kullanımı gibi tedbirlerin sağladığına değinen Prof. Unutmaz, gelecek yılın sonuna kadar aşıya rağmen bu önlemlere devam edilmesinin önemini vurguluyor.

D vitamini takviyesi ve şekerli gıdalardan uzak durma

Bağışıklık sistemi uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, önümüzdeki zor kış aylarında tüm dünyada vaka sayılarında rekor artışlar yaşanırken Corona’dan korunmak için D vitamini takviyesi, dengeli beslenme, düzenli uyku ve stresten uzak durmak gibi önerilerde bulunuyor. Bağışıklığı çok fazla aktif hale getirebilen şekerli gıdalardan uzak durulması da Unutmaz’ın tavsiyeleri arasında.

“Bu tip aşıların uzun vadeli yan etkisi olmaz”

8 ay gibi son derece hızlı bir süreçte birden fazla ilaç şirketinden gelen aşı haberlerine, uzun vadeli yan etkileri kanıtlanmadığından şüpheyle yaklaşan bir kesim de var. Prof. Dr. Unutmaz bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

“İki seçeneğiniz var. Ya aşı olacaksınız veya Corona ile enfekte olarak zorunlu aşılanmış oluyorsunuz o şekilde bağışıklık kazanıyorsunuz. Benim tercihim kesinlikle aşı olur. Çünkü orada hem kendinizi korumuş oluyorsunuz hem de RNA tipi aşıların uzun vadeli yan etkileri olacağını düşünmüyoruz. Çünkü bir kod yani virüsün ve yüzeyindeki anahtar kısmını kodlayan bir molekül ve o molekül çok çabuk şekilde yok oluyor. Bu protein üretiliyor bağışıklık sistemine gösteriliyor, eğitiliyor. Bu bakımdan aşının kendisinin ve uzun vadeli bir yan etkisi olması beklenmiyor açıkçası. Kesinlikle aşılar insan sağlığına en fazla pozitif etki etmiş önlem tedbirleridir.”

“Mart Nisan aylarına göre şu anda hayatta kalma şansı daha fazla”

Prof. Dr Derya Unutmaz aşılar yaygınlaşıncaya kadar antikor tedavilerinin hayat kurtaracağını şu sözlerle açıklıyor:

“Elimizdeki tedavileri kullanarak Corona ölümlerini %40 civarında azalttığımızı söyleyebiliriz. Yani Mart-Nisan’a göre şu anda hayatta kalma şansınız biraz daha fazla. Antikor tedavileri yakında geliyor. Sentetik olarak üretiliyor bunlar akıllı füzeler şeklinde. Enfeksiyonun ilk zamanlarında Trump’a da bu kullanıldı. Virüsün hücrelere girmesini önlüyorlar ve şu anda çıkan verilere göre hastaneye yatış oranlarını 3 kat 4 kat azalttı. Bu da riskli kişilere verildiği zaman ölümlerde de 3-4 katlık bir azalma olacak anlamına geliyor.”

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

    https://www.amerikaninsesi.com/a/corona-asisi-ve-bilinmeyenler-abdde-turk-uzman-yanitladi/5670818.html