57. Alay

Onlar zaten peygamberin ağucunu açıp beklediği askerlerdi. Ruhları şad olsun.

57. Alay

57. Alay

Tamamı Şehit Oldu Ancak Sancağı Teslim Etmediler:

Anzakların Arıburnu sahillerine çıkartma yaptıkları gece,19.Tümen Conkbayırında tatbikattaydı.Mustafa Kemal 25 Nisan da bu çıkatrmayı öğrendi.Emir beklemeden harekete geçti.19.Tümen’e bağlı, 57.Piyade alayının derhal Conkbayırı tepesine yürümesini emretti.19. Fırka'ya bağlı üç alaydan (72, 77 ve 57) biri olarak Tekirdağ Yarkışla mevkiinde 1 Şubat 1915 tarihinde kurulan 57. Alay'ın alay komutanı, Hüseyin Avni Bey (Arıburun)'dir.Conkbayırı’na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3000 subay ve askeriyle 57. Alay, bizzat Mustafa Kemal’in yönetiminde kendisinden çok daha büyük bir düşman gücüne karşı saldırıya geçmiştir.13 Ağustos 1915'te 57. Alay komutanı olan Hüseyin Avni Bey şehit oldu.Hüseyin Avni Bey’in yerine atanan Binbaşı Hayri Bey, alayı Keşan bölgesinde konuşlandırmış ve alay, eksikleri giderildikten sonra 19. Tümenle birlikte 15. Kolordu bünyesinde Galiçya Cephesi’ne gönderilmiştir.57. Alay, Galiçya Cephesi’nde büyük yararlılıklar göstermiş, alayın mevcudunun çok büyük bir kısmı buradaki çatışmalarda kaybedilmiştir. Mevcudu çok azalan ve sadece 1100 kişi kalan 57. Alay, cephe gerisine alınarak eksikleri giderildikten sonra yeniden cepheye alınmıştır fakat Rusya’da patlak veren Bolşevik Devrimi’nin ardından Galiçya Cephesi’ndeki savaş sona ermiştir. 15. Kolordu ise bu sefer Sina ve Filistin Cephesi’ne yollanmıştı
57. Alay burada da çok faydalı olmasına rağmen İngilizler tarafından çembere alındığı için mevcudu iki gün içerisinde sadece 260’a düşmüştür. Megiddo Muharebesi sırasında ise 57. Alayın kalan mevcut esir edilmiştir.
Bu kahramanların anısına o günden beri Türk ordusunda 57. Alay bulunmamaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalya sahibi olan alay olduğu için dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirilmektedir.
57.Alay komutanı arazide serilmış beyaz çamaşırları görünce ,takım komutanını ne olduğunu sordu."Düşmana hucüm emri alan askerlerin Rablerinin huzuruna temiz çıkmak için çamaşırlarını yıkadıkları"cevabını alır.
Onlar zaten peygamberin ağucunu açıp beklediği askerlerdi. Ruhları şad olsun.
Derlemedir.Akcan Mir