21 MART 1973 ÜNLÜ HALK OZANI,AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU'NUN VEFATI

AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU KİMDİR?

21 MART 1973 ÜNLÜ HALK OZANI,AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU'NUN VEFATI
21 MART 1973 ÜNLÜ HALK OZANI,
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU'NUN VEFATI
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU KİMDİR?
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 tarihinde, Ahmet ve Gülizar çiftinin çocuğu olarak, Şarkışla, Sivas’ta dünyaya gelmiştir.
Kendisinden önce doğan iki kızkardeşinin kaybedilmesine yol açan çiçek hastalığı, Aşık Veysel’i de vurdu ve henüz yedi yaşındayken
sol gözünü kaybetti. Geçirdiği talihsiz bir kaza sonucunda sağ gözünü de kaybeden Veysel, babasının hediyesi olan bir saz sayesinde, henüz genç yaşlarda müziğe başladı.
Babasının yakın bir arkadaşı olan Aşık Ala tarafından eğitilen Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dertli gibi büyük halk ozanlarının eserlerini burada öğrendi.
Aşık Veysel henüz 20 yaşındayken, I. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine kardeşleri ve arkadaşları cepheye gidince, genç ozan yalnız kaldı. Bu süre içerisinde tek arkadaşı sazı olan âmâ şair, kendisini iyice müziğe verdi. Savaşın sona ermesinin ardından Esma adlı bir kadınla evlendirilen Veysel, bu evlilikten iki çocuk sahibi oldu. Fakat oğlu henüz on günlükken hayata gözlerini yumdu. Esma’nın başka bir adama kaçmasının ardından henüz altı aylık kızı
ile baş başa kalan Veysel, henüz çok genç yaşlardayken bu kızını da kaybetmenin
acısını yaşadı.
1930’ların başında, Sivas’ta edebiyat
öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Tecer, Folk edebiyatının
hak ettiği değere gelmesi ve folk eserlerinin kaybolmaması için uğraşıyordu; Veysel’in eserlerini de ilk defa kaleme alan kişi o oldu.
Her konuşmasında kendisine olan sevgi ve bağlılığını belirttiği Mustafa Kemal ATATÜRK
İle tanışmak için Ankara’ya giden Aşık Veysel, bu isteğini hiç gerçekleştiremedi. Ankara’da ilk defa radyoya çıkarak eserlerini ülke ile paylaşma fırsatı buldu. Her ne kadar Atatürk ile tanışma fırsatı bulamamış olsa da, Atatürk’ün vefatının ardından yazdığı ağıt ile, kendisine olan sevgisini gösterme fırsatı buldu.
Ahmet Kutsi Tecer tarafından davet edildiği
Köy Enstütüleri’nde saz hocası olarak görev yapan Veysel, Arifiye, Çifteler, Kastamonu ve Akpınar’da eğitim verdi. 1965 yılında, T.B.M.M. tarafından müziğe katkılardan dolayı kendisine maaş bağlandı.
Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde,
Şarkışla, Sivas’ta hayata gözlerini yumdu. Evi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Aşık Veysel’in eserleri, ünlü A.B.D.’li gitarist
Joe Satriani’den Türk metal grubu Pentagram’a kadar pek çok ünlü müzisyen ve gruba ilham kaynağı olmuş, eserleri bu müzisyenler tarafından albümlerinde kullanılmıştır.
ESERLERİ
ŞİİR:
DEYİŞLER (1944),
SAZIMDAN SESLER (1950),
DOSTLAR BENİ HATIRLASIN (1970)
BÜTÜN ŞİİRLERİ (1984) Vefatından sonra eserleri tekrar yayınlandı