1897 TÜRK-YUNAN SAVAŞI'NDA ZEYBEK TABURLARI

Gündüzleri talim ediyor, geceleri meşaleler yakarak zeybek oyunları oynuyorlardı.”

1897 TÜRK-YUNAN SAVAŞI'NDA ZEYBEK TABURLARI

1897 yılında çıkan ve Osmanlı ordusunun kesin zaferi ile neticelenen Türk-Yunan Savaşı sırasında, ortaya çıkan asker ihtiyacı nedeniyle, tıpkı Kırım, Karadağ ve 1877-78 Osmanlı Rus savaşlarında olduğu gibi Zeybek Müfrezeleri oluşturma ihtiyacı hissedilmişti. Alınan bu kararda zeybeklerin dağlık topografyayı ve başıbozuk usulü çete savaşlarını bilmeleri etkiliydi ki; dağ yaşamına aşina olan zeybekler, böylesi bir iş için şüphesiz ki biçilmiş kaftandı. Nitekim kısa süre içinde, önceki savaşlarda olduğu kadar kalabalık olmasa da zeybek taburları oluşturulmuş ve İzmir üzerinden önce İstanbul'a ardından da cepheye sevk edilmişlerdi.

Savaş sırasında, talimgâhları ziyaret ederek zeybekleri gözlemleme fırsatı elde eden, ilerleyen yıllarda ise Atatürk tarafından "Selim Sırrı bey zeybek oyunlarına medenî bir şekil vermiştir." cümlesiyle övülecek olan Selim Sırrı (Tarcan) Bey, şahit olduğu görüntüyü şu cümlelerle anlatmaktadır:

“Mühendishane Harbiyesi’nde tahsilimi bitirmiş ve İzmir’e tayin edilmiştim. Bir yıl sonra Yunan Harbi başladı. Her tarafta asker toplanıyor, Manisa’dan, Aydın’dan, Denizli’den, Ödemiş’ten, Tire’den, İzmir’e akın akın redif taburları geliyordu. Bu askerlerin çoğu birer çam bölmesi gibi iri zeybeklerdi. Yenikale’de ve Kadifekale’de açık ordugâh kurdular. Gündüzleri talim ediyor, geceleri meşaleler yakarak zeybek oyunları oynuyorlardı.”

-Ali Özçelik-

(Görsel temsilidir)

Görüntünün olası içeriği: 16 kişi