18 Mart Amerikan Basınından Özetler

Her Amerikan vatandaşına acilen 2000 dolar verin”

18 Mart Amerikan Basınından Özetler

Amerikan gazetelerini bugün de sayfalarını Corona virüsü haberlerine ayırıyor.

Washington Post, Amerika'daki birçok eyalette valilerin, belediye başkanlarının ve ilçe yönetimlerinin restoranları ve okulları kapattığını, halka evde kalın çağrısı yaptığını ancak kimi yerel yönetici ve yetkililerin daha gevşek davrandığını yazıyor.

Örneğin; kumarhane ve dev otelleriyle bilinen Las Vegas'ın bulunduğu Nevada eyaletinde Vali Steve Sisolak, tüm restoran, bar ve kumarhanelerin kapanması talimatı verirken, Amerika'da C’orona virüsü vakasının tespit edildiği son eyalet olan Batı Virginia'da Vali Jim Justice, Pazartesi gecesine kadar halka ‘restoranlara gidebilirsiniz’ çağrısı yapıyordu. Ailesiyle beraber kalabalık bir restoranda çekilmiş fotoğrafını paylaşan Oklahoma Eyaleti Valisi Kevin Stitt’se, hem eleştiri oklarının hedefi, hem de alay konusu oldu.

Baştan sert önlem alan eyaletlerse bu önlemleri daha da sıkılaştırıyor. Örneğin Kuzey Carolina eyaletine bağlı Outer Banks takımadalarının bulunduğu kıyı şeridi, ada sakinleri dışındakileri bölgeden uzak tutmak için kontrol noktaları oluşturulacağını duyurdu. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise tıpkı San Francisco gibi, kentte yaşayan 9 milyon insanın eve kapanması şeklinde bir emir çıkarabileceğinin sinyalini verdi.

Amerika çapındaki bu farklılıklar, salgını kontrol altına almak için her yerde aynı kısıtlayıcı uygulamaları devreye sokan yabancı ülkelerin uygulamalarıyla paralellik göstermiyor. Gevşek davranan eyalet yöneticileri, sıkı önlemler alan eyaletlerin yetkililerinden tepki topluyor ve Washington'un ulusal çaplı önlemler alma konusunda daha kararlı bir tutum sergilememesinin, gösterilen çabaları boşa çıkaracağı uyarısı yapıyor.

Amerika'da dün itibariyle 38 eyalette okullar kapatıldı. Hatta Kansas Eyaleti Valisi Laura Kelly, eyaletteki okulların akademik yılın geri kalanında da kapalı kalacağını açıkladı. Geri kalan 12 eyaletteyse bazı ilçeler, okulların kapatılması kararı aldı.

”Tutuklular, Corona virüsünün yayılmasını yavaşlatmak için serbest bırakılmalı”

Brown Üniversitesi'nden epidemiyoloji profesörü Josiah Rich, California Üniversitesi'nden tıp profesörü Scott Allen ve Mirian Hastanesi Tutuklu Sağlığı ve İnsan Hakları Merkezi Direktörü Mavis Nimoh, Washington Post için ortak kaleme aldıkları makalede, hükümetin acilen harekete geçmemesi durumunda corona virüsünün cezaevlerinde hızla yayılacağını, bunun sadece tutuklu ve gardiyanların değil, kamuoyunun da sağlığını tehlikeye atacağını yazıyor.

Makaleye göre; cezaevlerindeki tutuklu nüfus açısından dünya lideri olan Amerika, Corona virüsünün Çin'deki hapishanelerde, binlerce kişilik yolcu gemilerinde ve kalabalık emekliler yurdu ve yaşlı bakım evlerinde hızla yayılmasından ders çıkararak yaşlı tutukluları ve kefalet ödemesini yapacak durumda olmadıkları için tutuklu bulunanları derhal salıvermeli.

Hapishaneler fiziksel anlamda güvenliğin sağlandığı yerler olsa da, toplumdan tamamen tecrit edilmiş değil. Farklı vardiyalarda görev yapan gardiyanlar, yeni tutuklular, avukatlar ve ziyaretçiler sürekli olarak hapishanelere giriş çıkış yapıyor. Hapishaneler, okul ya da restoranlar gibi kapanması mümkün olacak yerler olmadığından, daha büyük risk altında. Bu nedenle kamuoyuna yönelik risk teşkil etmeyen tutuklular ve şartlı tahliye edilebilecekler, virüsün yayılmasını engellemek için derhal serbest bırakılmalı.

”İşten çıkarmalar daha yeni başlıyor, ekonomik görünüm iç karartıcı”

New York Times, perakende, ikram, konaklama ve ağırlama sektörlerindeki iş kayıplarının Corona virüsünün ekonomiye vereceği zararın ilk göstergeleri olduğunu yazıyor.

Habere göre; Corona pandemisinin ekonomi üzerindeki etkileri, daha bir hafta önce yapılan tahminlerden çok daha derin ve uzun vadeli olacak gibi görünüyor.

Otel işletmecisi Marriott International, dünya çapında on binlerce çalışanını ücretsiz izne çıkartacağını açıklarken restoranlar, kafeler, spor salonları ve diğer küçük işletmeler işten çıkarmalara hemen başladı. New York'ta işsiz kalanların, eyaletin işsizlik sigortası sisteminin web sitesine hücum etmesiyle, sitede çöküş yaşandı.

İktisatçılar, salgının ekonomiye etkilerini, işten çıkarmaların sektörler bazındaki kapsamının ne kadar yaygın olacağının belirleyeceğini tahmin ediyor. Amerika'nın en büyük özel sektör işvereni olan perakende sektöründe yaşanacak iş kaybı, bu açıdan kritik önem taşıyor.

”Her Amerikan vatandaşına acilen 2000 dolar verin”

New York Times, bugünkü başyazısında, her Amerikan vatandaşına acilen nakit para verilmesi önerisi üzerinde hızla uzlaşıya varıldığını, siyasetçilerin acilen harekete geçmesi gerektiğini yazıyor.

Gazete, ekonomik serbest düşüşün çok hızlı olması nedeniyle işsizlik oranı gibi bilgilerin standart verilerde henüz gözükmediğini ancak şaşkınlık uyandıran gelişmelerin birbiri ardına yaşandığını kaydediyor.

Başyazıya göre; federal hükümet bu krize acilen yanıt vermek için en önemli ve en basit adımı atarak her vatandaşa hemen 20 bin dolar para vermeli. Bunun nedeni, insanların hala kira, konut kredisi, elektrik, telefon, su, kredi kartı faturası ödemeleri gibi harcamalar yapmaya devam etmek zorunda olması.

Başyazıda ayrıca yapılacak ilk tur ödemelerin tutarının 660 milyar dolar olacağı da belirtiliyor. Bu miktar, Amerikan ekonomisinin geçen yılki gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 3'ü ediyor. Hükümetin işsizlik oranı düzelene kadar her çeyrekte yapılacak ilave nakit ödemeleriyle, ekonomik faaliyetlerdeki aşırı düşüşün engellenmesi mümkün olabilir.

Ancak herkese aynı miktarda ödeme yapılmasının olumsuzluklarından biri, kimilerinin bu paraya ihtiyacı olmaması. Bu durumda hükümet bu paradan gelir vergisi toplar, böylelikle yüksek gelirliler daha fazla vergi ödemesi yapmış olur ya da yüksek gelirlilere daha az ödeme yapılır. Ancak gazeteye göre içinde bulunduğumuz bu ortamda hükümet, kimin işsiz kalacağını önceden tahmin edemeyeceği için herkese aynı miktarda ödeme yapmak yine de izlenecek en doğru yol olur.

”Çocuklar ve Corona virüsü: Bazı çocuklar da ağır hasta olabilir”

New York Times, Çin'de 2 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırmanın, özellikle bebeklerin Corona virüsüne bağlı ağır enfeksiyona karşı savunmasız olduğunu gösterdiğini yazıyor.

Habere göre; dünyanın dört bir yanına yayılan Corona virüsünün şimdiye kadar en az enfeksiyon vakalarının görüldüğü çocuklarda daha düşük etkili olduğu gözleniyordu.

Çocukların Corona virüsüne verdiği tepkiyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan en büyük araştırmaya göre; çoğu çocuk hafif ve orta şiddetli belirtiler göstermesine rağmen, özellikle bebek ve okul öncesi yaştaki çocukların içinde bulunduğu küçük bir grup, oldukça ağır hastalanabiliyor.

Pediatrics dergisinde yayınlanan çalışma, Çinli 2 bin hasta çocuğa odaklandı. Uzmanlar, 8 Şubat itibarıyla Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne bildirilen 18 yaş altı 2 bin 143 vakayı analiz etti. Bu vakaların üçte birinde laboratuvar testleri sonucu Corona virüsü saptanırken, geri kalanı, çocukların gösterdiği belirtiler, göğüs röntgeni, kan testleri ya da çocukların Corona testi pozitif çıkan kişilere maruz kalıp kalmadığı kapsamında değerlendirildi.

Çocukların yarısında ateş, yorgunluk, öksürük, burun tıkanıklığı, mide bulantısı ya da ishal gözlendi. Çocukların yüzde 39'uysa zatürre ya da bilgisayarlı tomografide görülen akciğer sorunları gibi daha ağır bir tablo sergiledi ancak bu çocuklarda nefes darlığı ortaya çıkmadı. Çocukların yüzde 4'ündeyse hiçbir belirti gözlenmedi.

Ancak çocukların yüzde 6'sı, yani 125 çocuk, çok ağır hastalandı. Çalışmanın başyazarı, Şangay Çocuk Tıp Merkezi Klinik Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü Direktörü Shilu Tong, Corona virüsü tespit edilen 14 yaşındaki bir erkek çocuğununsa hayatını kaybettiğini doğruladı. Tong, 125 çocuğun 13'ünün solunum ve organ yetmezliğine çok yaklaştığını, diğerlerininse ağır solunum sorunları nedeniyle ”ağır hasta” kategorisine alındığını bildirdi.

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nden çocuk doktoru Srinivas Murthy, bu verilere göre hastanelerin, çocuk hastalar için de hazırlık yapması gerektiğini, çocukların Corona virüsü nedeniyle hasta olmayacağı şeklinde bir varsayım yapılamayacağını söyledi.

Ağır hasta olan 125 çocuğun yüzde 60'dan fazlası, beş yaşın altında, yüzde 40'ı 12 aydan küçük bebekler. Doktor Shilu Tong, küçük çocukların solunum ve diğer bedensel sistemleri hızla geliştiği için enfeksiyona daha açık hale geldiklerini kaydediyor. Bebek ve küçük çocukların virüslere daha önce maruz kalmamaları nedeniyle bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmemiş olması, göz önüne alınması gereken bir başka etken.

https://www.amerikaninsesi.com/a/mart-amerikan-basinindan-ozetler/5334005.html